Rädd Felix - Helena Richardsson

Rädda Felix (Frank förlag) är Helena Richardssons historia om deras familj och deras kamp för sina barn. En verklighetsskildring. En historia om genetik, etik och PGD/HLA.


Det här är Helena och Fredriks historia om deras kamp. För de får kämpa. En dag förändras deras liv totalt. I en sjukhussal får de veta att äldsta sonen Mathias, då nio år, har en dödlig och ärftlig ämnesomsättningssjukdom. En sjukdom som gör att kroppen inte kan bryta ner fett vilket leder till att nervsystemet kommer att förstöras. Man tar prover på släkten för att se vilka fler som är bärare av sjukdomen. Efter provtagningen konstateras att även lillebror Felix är bärare. Också han kommer att insjukna men man kan inte säga när. Mathias blir sjukare och kan snart varken gå eller prata. Det finns inget bot.

Helena och Fredrik söker vida om i världen efter läkare som kan hjälpa. Det som kan hjälpa deras barn är provrörsbefruktning/ PGD/HLA. Men det är bråttom. Mathias är det för sent att rädda. Men Felix går att rädda om de hinner innan sjukdomen bryter ut. Efter en lång kamp med socialstyrelsen blir föräldrarna de första i Sverige som får tillåtelse från Socialstyrelsen att genom provrörsbefruktning genomföra en gallring av embryon för att hitta ett identiskt barn. Ett barn som kan rädda Felix med sin benmärg.


Rädda Felix
består av mycket fakta och stundtals blir det svårt att hänga med i alla termer. Det har tagit mig tid att läsa den här boken. Jag som mamma till 3 underbara barn på jorden och ett 1 himlen blir oerhört berörd.
Den här boken är även ett bra inlägg i debatten om stamcellsforskning.


Namn:

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

     Kom ihåg mig?