Farbror Dysterkvists resa - en bok om förändring och att våga

Farbror Dysterkvists resa (Alfabeta) är skriven av Anders Nyman.


Det är sommar och varmt. Pojken ska snart till havet och bada. Han har gjort ett flygplan, som han ska ta med sig och flyga med vid havet. När pojken provar flygplanet, kraschar det på en farbrors fötter. Farbrorn ser sur ut. Han ser ut som en riktig Dysterkvist. Farbrorn lyfter upp flygplanet och säger att det behöver några justeringar.


Farbrorn börjar beräkna planets vinklar och mumlar konstiga ord. Sedan gör han förändringarna och planet är klart. Pojken blir arg och tycker att han fått sitt plan förstört. Farbrorn visar att flygplanet nu kan flyga mycket bättre. Han kastar iväg det och börjar springa efter. Planet flyger som en svala och Dysterkvist springer efter.


Planet flyger högre och högre, tillslut fastnar det högt uppe i ett träd. Pojken blir arg och kräver att få tillbaka sitt plan. Dysterkvist funderar på hur han ska få ner pojkens flygplan. Han inser att han nog måste klättra upp...


Bredvid trädet hittar de en stege som de reser mot trädet. Dysterkvist börjar klättra upp. Men påväg uppför stammen skiftar Dysterkvists humör. Han är inte längre någon Dysterkvist. Utan snarare en Muntergök. En glad och fri människa, som tycks släppa mer och mer på sina hämningar ju högre upp i trädet han når.


Illustrationerna i boken är härliga och fina. Jag gillar historien om Dysterkvist, den sura farbrorn som blir en Muntergök. Temat i boken är mod och förändring.



Missa inte att jag lottar ut ett exemplar av boken (fick dubbletter)



Tävlingen hittar du här.

Namn:

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

     Kom ihåg mig?