Karin Alfredsson - Den sjätte gudinnan









Den sjätte gudinnan (Damm förlag) är Karin Alfredssons fjärde roman i Ellen-sviten. Böckerna med Ellen Elg handlar om kvinnoförtryck i världen. Huvudpersonen läkaren Ellen är påhittad. Det är även de personer som hon möter i de olika böckerna. Men alla händelser har en verklighetsbakgrund. Den sjätte gudinnan utspelar sig i Indien och tar upp kvinnors utsatta situation i landet.



Läkaren och biståndsarbetaren Ellen Elg anländer till Indien för att arbeta åt FN. Tillsammans med advokaten Madhu, som specialiserat sig mänskliga rättigheter träffar hon Kali och Amrita. Kali är en ung tiggarska. Våldtagen, kastlös och med ett litet barn att försörja kämpar hon för att hålla sitt barn vid liv. Amrita är brännskadad efter en olycka där hennes man kastade ett brinnande föremål mot henne.



Amrita och Kali bestämmer sig för att skippa rättvisa. Madhu vill driva de utsatta kvinnornas situation i rätten. Men Kali och Amrita försöker skippa rättvisa på sitt eget vis.



Den sjätte gudinnan är betagande. Jag streckläste boken för att snabbt få reda på utgången. Språket är lätt att ta till sig. Det är en bra bok. Har hört att det ska komma en femte bok i samma serie. Ser fram att läsa den.



Den sjätte gudinnan
finns även som ljudinspelning (Damm förlag) En inspelning på 10,5 timmar, uppläst av Katarina Ewerlöf. Jag har lyssnat på den och Katarina är underbar som uppläsare och läser med stor inlevelse. Den här cd-boxen lyssnades på i bilen när vi pendlade fram och tillbaka från stan till landet i sommar.

 

Namn:

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

     Kom ihåg mig?