Berätta i bild - Så tar du bilder som berör

Tidigare påbörjade jag temat specialintressen. Först ut är fotografering, jag fortsätter här med ännu en bok i ämnet.

Pagina förlag gav under 2009 ut boken ”Berätta i bild – så tar du bilder som berör”. En bok om fotografering av människor, platser och kulturer. Inte bara rent tekniskt, utan även hur man uppnår konsten att beröra genom bilder.

Det här är en personlig bok och ingen vanlig instruktions bok. Vi får följa den amerikanska fotografen David duChemins och hans bilder från hans resor runt hela Världen.

Jag behövde inte bläddra många blad i boken, förren jag insåg att fotografen har förmågan att beröra med sina bilder. Jag blir otroligt nyfiken på hur han tänkt bakom bilderna. Både rent visuellt samt tekniskt. Hur man exempelvis når ett djup i porträtt.


Boken passar både nybörjaren samt den med mer vana och guidar fotografen till hur man når sina åskådare genom bilder och förmedlar sin tanke/budskap.


Det här är en underbar bok. Bilderna är vackra – ett konststycke. Det som gör boken unik är att den samtidigt ger vägledning till hur fotografen tänkt för att skapa bilden och känslan. Tips man kan ta med sig i sitt fotograferande vare sig man fotograferar i sina egna kvarter eller på andra sidan jorden. Jag älskar denna bok. Kunde knappt lägga ifrån mig den.

Digital fotografering - Scott Kelby

Bloggen kommer att ta upp olika specialintressen och se vad det släppts för böcker inom just det området. Först ut är digitalfotografering. Digitalfotografering har blivit oerhört populärt.

Från Pagina förlag kommer en serie böcker av Scott Kelby. Det är en serie som jag absolut tycker att man ska läsa. Serien har precis släppts i en samlingsbox där man får alla tre böckerna samtidigt. 

Digital fotografering - Lär dig yrkesfotografernas hemligheter  

Första boken i serien beskriver på ett grundläggande plan hur man kliver upp ett snäpp i kvalité på sina bilder. Korta kapitel, med tydliga rubriker, gör det både lätt och roligt att lära. De korta kapitlen gör boken ultimat som uppslagsbok och jag tycker att boken tar upp det mesta som man som nybörjare gör fel med och undrar över.


Något av det första som boken visar på är hur man undviker oskarpa bilder och tips och beskrivningar radas upp. Sedan går man vidare för att lära ut hur man fotograferar blommor, människor, landskap, speciella tillfällen och olika tekniker beskrivs. Den här boken är oumbärlig för dig som vill nå ett steg längre med dina bilder.


Digital fotografering - Lär dig yrkesfotografring - steg för steg

Andra delen tar vid där första delen slutade men går ett steg längre. Tur är väl det då man lätt får mersmak efter att ha gått igenom första delen. Även den här boken är indelad i korta kapitel – perfekt för snabba uppslag.


Här får man lära sig hur man använder blixt, både inbyggd och separat. Blixten kan påverka bilder på mängder olika vis och här ges kunskap om blixtens möjligheter. När läsaren lärt sig att ta kontroll över sin blixt får man lära sig hur man bygger upp en egen fotostudio. Vilket inte behöver vara så svårt som man kan tro.

All kunskap som ges i del ett fördjupas här och man får mer kunskap i hur man lyckas med naturfotografering, porträtt osv. Mängder med tips och trix från proffsen levereras på ett lätt sätt. Efter att ha läst denna bok vill jag bara ge mig ut med kameran i hand och se om jag kan komma ett steg närmare den perfekta bilden. 

Digital fotografi - Lär dig yrkesfotografens hemligheter - steg för steg

Genom denna bok når man ännu ett steg längre och ytterligare fördjupningar och ny kunskap tillkommer.  

Återigen samma korta och tydliga kapitel.

Min slutsats, efter denna bokserie, blir att med dessa böcker har man alla möjligheter att komma väldigt långt med sitt fotograferande. Vare sig det befinner sig på ren hobbynivå eller om man strävar mot högre mål i framtiden, är detta en bra start.

 

100 % Ekologiskt

1999 togs ett beslut i Malmö stad om att införa ekologiska livsmedel i skolrestaurangerna. På Djupadalsskolan startades ett projekt där man skulle ställa om från storhushållsmatlagning till mat lagad från grunden på ekologiska råvaror. Personalen utbildades i ekologisk matlagning. Idag serveras i princip 100 % ekologisk mat på Djupadalsskolan. Mat som lagats från grunden och på plats. Det som visades på Djupadalskolan var att både elever och personal var nöjda med den ekologiska maten.  Kunskaper och erfarenheter från det arbete finns samlat i ”100 % ekologiskt” utgiven av Informationsförlaget.
100 % ekologisktkan fungera som en inspirationskälla både i skolan och hemma för något av det viktigaste, att ge våra barn bra mat.  Man har kommit fram till att både hälsan och prestationerna i skolan stärks av bra mat och riksdagen har antagit målet att 25 procent av livsmedlen i offentlig verksamhet ska vara ekologiskt producerad senast år 2010. Här finns hjälp på vägen, ekologiska matsedlar, kunskap och fakta.

Den farliga resan - Tove Jansson

2009 utkom en nyutgåva av Tove Janssons klassiska bilderbok, ”Den farliga resan”. Boken innehåller de fina akvarellmålningarna från 70-talets original och är skriven på rim.

 Susanne har tråkigt och är arg på sin lata katt. Hon lägger ifrån sig sina glasögon och plötsligt kommer hon rakt in i ett läskigt äventyr med Tofslan, Vifslan, Sniff, Hemulen och hans lilla hund.

På sin resa stöter de på många hemskheter. Skurkar, snöoväder och vulkaner, är bara några av sakerna som korsar deras väg.

Den farliga resan” innehåller allt en klassisk Tove Jansson saga ska göra. Spänning, leda, skräck och ett lyckligt slut.

Förlag: AlfabetaDet bor en tiger i mina händer : en massagesaga - Jeanette Milde, Sabine Rosén


Bokförlaget Alfabeta har gett ut en jätte fin massagesaga, som både går att läsa som vanlig bilderbok men även kombinera med en stunds massage som så många barn gillar.

Boken handlar om Molly som är ledsen för att hennes katt just dött. Molly ligger på sin säng och vill inte göra någonting. Milo försöker få henne på bättre humör och säger att de ska ut på ett äventyr. Det förslaget nappar Molly på och Millo börjar berätta en saga för henne. De ger sig iväg mot ett främmande land. Men resen dit är lång och kräver mod av Molly. Hon får kämpa mot sina rädslor på vägen och blir ledd av en tiger.

Bilderna i boken är lekfullt ritade i starka färger. Jätte fina bilder som väcker ett barns intresse. Längst ner på varje sida finns en eller flera beskrivningar på hur olika händelser ska gestaltas genom massage.

Jag gillar att boken ger förslag på massage. Många barn gillar massage och det blir en rogivande stund tillsammans. Sagan är även tillräckligt spännande för att hålla intresset från små öron vid liv även utan massage.


Praktisk Feng Shui för hem & själ - Simon Brown


Feng Shui är den flertusenåriga österländska läran som hjälper människan att förstå och förändra energier i omgivningen och därmed bli lyckligare, mer harmoniska.

 Det som skiljer denna bok från andra böcker om feng Shui är att den kombinerar klassisk Feng Shui med moderna teorier om personlig utveckling.

 ”Praktisk Feng Shui för hem & själ” är en bra guide inom feng shui och personlig utveckling. Korta kapitel och tydlig vägledning gör det lätt för läsaren att snabbt sätta sig in i ämnet. Det finns konkreta tips på hur man uppnår sina mål i livet. Men även tips på färgernas, ljusets, vattnets, växternas och formernas betydelse för miljöns energier. Tydliga diagram visar var energier finns i ett rum och hur man ändrar dem.

 Som nybörjare inom feng shui får man en snabb överblick av vad Feng Shui är. Efter att ha läst boken känner jag att jag har tillräckligt med kunskap för att inreda mitt hem efter feng shui om jag så skulle önska.

Förlag: Bokförlaget Semic

 

Nybakat hembakat - Anna Braw


I "Nybakat hembakat" har man velat få fram en samling brödrecept som ska förmedla känslan av glädje i köket. Det har man lyckats med. Hela boken är fylld med härliga recept, recept från brödentusiaster. Med vackra och tilltalande bilder presenteras varje recept.

Det som jag gillar extra mycket med boken är känslan av personlighet som den förmedlar. Genom personliga kommentarer från varje person som bidragit med sitt recept skapas detta. Att exempelvis få veta att Gudruns frallor är goda med bara smör, är en rolig detalj. Hela boken bjuder på små personliga detaljer.

Ett annat plus är att det även ges förslag på mjölkfritt bröd.

Det här är en liten bok om brödbakning som jag ger många plus. Format är perfekt, lagomt att ha med sig.

"Nybakat hembakat"
 är fortsättningen på en serie böcker. Det har även nyligen släppts två till böcker i samma serie, "Perfekta pajer" och "Saliga soppor". Två böcker som jag längtar efter att få läsa och titta i.

Förlag: Libris förlag