Kom in och ät! : familjens favoriter

Det har kommit en härlig kokbok med mat för barn av Karolina Sparring och Karin Alfredsson. Kocken och trebarnsmamman Karolina arbetade som framgångsrik restaurangägare när hon sadlade om för att börja laga mat på en förskola. Då insåg hon att det inte alltid är det lättaste att laga mat till barn som de äter. Men hon lyckades vända trenden och istället för att få tillbaka matvagnar fyllda med mat kom barnen istället in till henne och bad om mer mat. I boken Kom in och ät! : familjens favoriter (Norstedts Förlag) finns recepten samlade.

Som förälder saknar man ibland inspiration i köket. När fantasin tryter finns här förslag på hela veckomatsedlar. Maten är gjord för att passa barn. Den är varken för stark eller för salt. Karolina har hämtat mycket inspiration till maträtterna ifrån resor i Sydamerika och Sydostasien. Därmed känns recepten lite spännande och inte sällan dykter "nya" smaker upp. Recepten är indelade efter soppor, fisk, kött och vegetariskt. Synpunkter angående barn och mat finns även med från barnpsykologer, dietister och läkare. Det är riktigt intressant att höra deras åsikter.

Karolina har några tips till föräldrar vars barnen vägrar äta. För det första så måste barnet få chansen att vänja sig vid maten och smaken innan man utesluter måltider. Sedan är det viktigt att göra måltiderna till en trevlig och mysig stund för familjen med lugn och ro och ett fint dukat bord, då kommer barnen tillslut att vilja sitta vid bordet. Jag gillar att boken känns personlig. De små tipsen på hur man förgyller en måltid med små goda tillbehör är guld värda.

 

Namn:

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

     Kom ihåg mig?