Bröderna Lejonhjärta - Astrid Lindgren

Bröderna Lejonhjärta

Jag älskar Astrid Lindgrens sagor. Är de inte fantastiska varenda en? Rabén&Sjögren har nyligen släppt en cd-bok med en inspelning av sagan Bröderna Lejonhjärta. Uppläsare är Astrid Lindgren. Inspelningen är över fem timmar lång och lämplig för barn från sex år och uppåt.


Jonatan och Skorpan är bröder. Skorpan är svårt sjuk och döende. Skorpan har precis fått veta att han ska dö och är rädd. Då berättar Jonatan för honom om Nangijala, landet dit man kommer när man dör. Skorpan förstår inte hur det kan vara så hemskt att en del måste dö när de inte ens fyllt tio år. Då berättar Jonatan mer om Nangijala. Landet där alla sagor sker, där det är äventyr från morgon till kväll. Skorpan ser upp till sin starka storebror och säger att med honom skulle han våga vilka äventyr som helst men utan honom är han bara en liten krake.


Så utbryter en brand i huset där de bor. Jonatan och Skorpan tar sig inte ut. Då tar Jonatan Skorpan på sin rygg och hoppar ut genom köksfönstret. I hoppet skadar sig Jonatan allvarligt, så allvarligt att han dör. Det sista han säger till Skorpan är, Gråt inte Skorpan, vi ses i Nangijala. Senare landar en vit duva vid Skorpans fönster och Skorpan tar det som en hälsning från Jonatan. Två månader senare dör även Skorpan och bröderna återförenas i Nangijala där sagornas äventyr väntar.


Den här sagan är så bra. Både spännande, fin och läskig på samma gång. Ett julklappstips!

Namn:

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

     Kom ihåg mig?