Flickan från tjugotalet

Det har kommit en ny bok (januari 2010) från Sophie Kinsella. Samma författare som skrivit shopaholicserien. Boken heter flickan från tjugotalet och utges av Damm Förlag AB. Flickan från tjugotalet har omskrivits på många bokbloggar. Åsikterna har varierat. Verkar som det är antingen älska eller hata. Kinsellas böcker är chicklit böcker. Det är är även den här. Även om den skiljer sig från shopaholicserien.

Huvudpersonen är Lara. En ung tjej med problem både i kärleks- och yrkeslivet. Hennes pojkvän har precis dumpat henne och Lara vill inte inse att det är slut. Även på jobbet är det kaos. Det egenstartade företaget står och faller och hennes kollega har lämnat henne i sticket. Dessutom riskerar Lara att förlora alla sina besparingar som hon investerat i företaget.

Laras föräldrar är oroliga för Lara. När hon dessutom får vad som uppfattas som ett sammanbrott på gammelfaster Sadies begravning blir de riktigt oroliga. Men det som såg ut som ett sammanbrott var i själva verket gammelfaster Sadies ande som för första gången visade sig för Lara. 

Med gammelfasters hjälp (flickan från tjugotalet) får Lara hjälp att ta kontroll över sitt liv. Det visar sig även att Sadie behöver Laras hjälp. Och i sann anda knyts alla trådar ihop i slutet.

Jag har bestämt mig för att jag gillar den här boken. Den är lättsam och rolig. Får mig på gott humör även om den känns naiv på många vis.  Boken är helt enkelt en frisk fläkt. Dessutom älskar jag beskrivningarna om hur det var på tjugotalet.

Om jag kunde drömma

Om jag kunde drömma är den första delen av fyra i Stehenie Meyers vampyrserie. Serien finns både som vanliga böcker och ljudböcker. De 2 första delarna har också filmatiserats. I sommar kommer även tredje delen upp på biograferna. Jag har lyssnat till första delen som ljudbok. (Cd och MP3 format) En inspelning med 14 timmars lyssnartid. Uppläst av Mirja Turestedt. Mirja är utmärkt som uppläsare. Hon läser med sådan inlevelse att jag kastades in i historien. 

17-åriga Isabella Swan (Bella) tvingas flytta till sin pappa, polischefen Charlie, i den regniga småstaden Forks i delstaten Washington. Bella har inga höga förhoppningar om sitt nya liv. Men det dröjer inte länge förrän hon stöter på familjen Cullen. Cullens håller sig för sig själva och sticker ut i mängden med sin kritvita hy och obegripliga skönhet.

När Edward Cullen möter Bella rubbas ordningen. Bella kan inte låta bli att fascineras av Edwards skönhet och mystik. Och Bella har någonting som Edward inte kan låta bli. Hennes doft väcker en djup instinkt hos honom som är svår att stoppa. Ingen annans människas blod har någonsin känts så lockande. Ingen annan människa har heller aldrig lockat hans hjärta. Bella blir mer och mer övertygad om att Edward är en vampyr. Och det blir svårt för Edward att dölja sitt ursprun.

Familjen Cullens lever inte som andra vampyrer. De är vegetarianer och lever endast på blod från djur och de kämpar varje sekund för att upprätthålla den livsstilen och inte förvandlas till monster.

Bellas och Edward inleder ett förhållande som balanserar mellan djup kärlek och livsfara. 

Jag har ställt mig frågan hur vuxna människor kan fascineras över en historia som är riktad till ungdomar. Men jag erkänner att jag fångats av historien. Även om jag bitvis kan känna att formuleringar och tankegångar hör hemma i ungdomshyllan har det ingen betydelse för helheten. Jag vill höra om Bella och Edward. Om deras kärlekshistoria som egentligen bygger på samma faktorer som många kända kärlekshistorier i litteraturen. Det handlar om en stark kärlek mellan 2 individer som av någon anledning inte kan vara med varandra. En omvärld som ställer sig frågande till parets kärlek. En motsättning. En part som är svag och en som är stark. Eller en part som är rik och den andra är fattig. I detta fall handlar det om en som är stark och en som är svag. Bella som är en svag och sårbar människa och Edward som är omåttligt stark och odödlig. Tillsammans får de trotsa allt för att deras kärlek ska få tillåtelse att finnas. En kärlek så stark att den inte går att förneka.¨En kärlek de kan dö för.

De andra böckerna i serien om Bella och Edward är: När jag hör din röst. Ljudet av ditt hjärta och Så länge vi båda andas

Utgiven av Earbooks som du hittar HÄR!

 

Tjuvtittat

Tjuvtittat (Kängru förlag) är heltokig och bara så rolig. En perfekt presentbok. Här finns en samling av bilder på tokiga skyltar, lappar, annonser mm. som hittats ute i världen och fångats på bild. Allt började med sajten Tjuvtittat.se där man samlat roliga felskrivningar, tankefel och ordfel som man lyckats hitta. I den här boken har de samlat de roligaste bilderna som de samlat på sig. Se till att ha kameran med dig så är du redo nästa gång du ser en rolig skylt. Sen är det bara att sända in ditt bidrag till Tjuvtittat.se.




Tjuvtittat.se hittar du HÄR! Det är samma gäng som står bakom succén Tjuvlyssnat.se.

Gordon Ramsay Frisk aptit

Gordon är känd från TV som elaka kocken och har gjort sig ett namn som en av världens mest kända kockar. I kokboken Gordon Ramsay Frisk aptit (Bokförlaget Max Stöm) får man se en ny sida av Gordon. Med 125 hälsosamma recept lär han oss äta hälsosamt.


Boken är indelad i 10 kapitel. Med recept för frukost, brunch, lunch, middag, grillning och efterrätter. Det finns även särskilda tips för barnen.

Det är roligt att få se en annan sida av Gordon. Som i de flesta kokböcker som släpps nu är även denna en fröjd för ögat med en kavalkad av bilder. Boken innehåller nämligen över 250 underbara färgbilder. Gordons kokböcker har blivit enormt framgångsrika och sålt i mängder. Jag förstår varför. Gordon har förmågan att göra tilltalande rätter med recept som känns lätta och enkla.


Bokförlaget Max Ström hittar du HÄR!

Pannkaka plättar och galetter

Något som alltid är spännande är nya kokböcker. Nu har det kommit en rolig kokbok för alla pannkaksälskare, eller för alla som vill lära sig älska denna omtyckta rätt. Här finns pannkakor i alla former. Pannkakor passar att äta till frukost, lunch, middag eller efterrätt. Här hemma vill mina barn äta pannkakor i alla fall 1 dag av veckans 7. Då är det tunna pannkakor som gäller. För många känns pannkakor ursvensk men så är det faktiskt inte. Utan man äter pannkakor över hela världen. Och nu har jag fått inspiration till många spännande sorters pannkakor.


Här finns recept på afrikanska pannkakor, utflyktspannkakor, amerikanska pancakes, franska rårakor, pannkakstårta, kinesiska pannkakor med kyckling, mexikanska majstortillas.... Och de är bara en bråkdel av alla recept i boken Pannkakor plättar och galetter (Semic förlag). Boken innehåller också ett kapitel med tillbehör till pannkakorna.


Jag tycker att det här är en rolig bok. Kul att se att pannkakor inte behöver vara så ”vanliga” som de lätt kan kännas i vardagen.

Buzzador - Sensodyne

Jag fick hem en låda i går från buzzador. Lådan var fylld med 2 stora tuber samt många flera tuber av tandkrämen Sensodyne. Jag ska prova tandkrämen i 2 veckor och så ska jag dela ut de små tuberna för att se vad även andra tycker om tandkrämen.

Sensodyne är en tandkräm som effektivt ska hjälpa mot ilningar i tänderna. Efter 14 dagar ska man märka en klar förbättring.

Tandkrämen har även följande fördelar:

                         - Skydd mot kariesangrepp.
                         - Stärker tandemaljen. 
                         - Rengör skonsamt.
                         - Finns i sex olika varianter för att passa olika behov.
                         - Bra tandkräm även för familjemedlemmar utan ilningar i tänderna.

Så nu är det bara att börja testa tandkrämen och se vad jag och de jag delar ut provtuberna till tycker.

Vill du också bli medlemm i Buzzador och få tillfällen att testa och dela ut gratis produkter. Använd länken nedan så synns det att det är jag som värvat dig. HÄR

Moderna klassiker i skandinavisk design

Moderna klassiker i skandinavisk design (Bokförlaget Max Ström) är ett måste i bokhyllan. Boken tar upp 1900-talets skandinaviska design. En design som haft en särställning inom modern design. Ingen annan del i världen har i förhållande till sin folkmängd haft så många formgivare. Svenska, danska, norska och finska arkitekter och formgivare har skapat sin egen stil. Här ges en intressant överblick över vilka formgivarna var och vad de skapat. Man får även veta vad skandinavisk design influerats av samt hur den mottagits av omvärlden.

Författaren Elizabeth Wilhide har medverkat i flera böcker om design och inredning. Boken Moderna klassiker i skandinavisk design är ett konststycke i sig fylld med bilder. En bok att drömma sig bort i.

Sveriges fåglar

Sveriges fåglar – fälthandbok för alla (Semic bokförlag) är en guide över 275 olika fågelarter beskrivna i text och bild. De vanligaste arterna finns representerade men boken innehåller även de mer ovanliga arterna som endast passerar vårt land. Fåglarnas läten, beteende och utseende presenteras.

Illustrationerna av Jony Eriksson ger en fin och levande bild av arterna. Fåglarna visas i den miljö som man kan se dem i naturen. Det finns även uppgifter om var i landet man kan se fåglarna och under vilken årstid.

Boken innehåller också artiklar om fågelskådning och var du kan åka för stora fågelupplevelser. Det här är en jätte fin handbok i nätt format.

Sagan om Vasa - Bertil Almqvist

Sagan om Vasa” (En bok för alla) handlar om skeppet Vasa och dess historia. Det är en historieskildring för alla vetgiriga barn.


Det var en gång en kung, Gustav II Adolf av Vasa. Han var en krigsman som behövde ett skepp för att kunna kriga på andra sidan Östersjön. Det skulle bli det vackraste och ståtligaste skeppet av alla. Och ett enormt bygge inleddes. Ekar valdes ut och fälldes. Båtbyggarna började såga ut båtens olika delar. 10 augusi 1628 sattes båten som fick namnet Vasa i vattnet. Men Vasa hann inte långt innan skeppet sjönk. Så nu stod skeppet under vattnet. Allt gjordes för att bärga skeppet men det var för tung och man lyckades inte. Så skeppet fick stå på botten i 300 år. Inte förren 1959 lyckades man bärga det tunga skeppet som är hela 60 meter högt. Nu finns båten att se på museum i Stockholm.

Historien om Vasa är en spännande skildring för barn. Boken skildrar bygget av det berömda skeppet, avfärden, förlisningen, bärgningsförsöken och den slutliga lyckade bärgningen.


Text: Bertil Almqvist

Upptäckar-Rakel och den okände kungens grav

Jag har bloggat på bloggen Barnboksbloggen.

Har skrivit en recension om den nysläppta boken om Rakel - den kaxiga tjejen som ständigt hittar på nya upptåg.

Recensionen hittar du HÄR

Måns och Mari om vintern. Måns och Mari om våren.

I början av 70-talet utkom (Folket i Bilds förlag) bilderboksserien om barnen Måns och Mari som bor hos tanten Matti i utkanten av stan. Böckerna är skrivna av Kaj Beckman och gestaltar våra 4 årstider och sederna som hör till dem. Det är en underbar bokserie som tryckts i omtryck flertalet gånger. Nu senast av En bok för alla. Lagom till julen 1999 utkom ”Måns och Mari om vintern”. Och nu släpptes ”Måns och Mari om våren”. Till sommaren 2010 kommer den tredje boken ”Måns och Mari om sommaren”.

”Måns och Mari om vintern” är en härlig bok som beskriver vintern och allt som hör till. Tunga vita snöflingor som lägger sig som ett tjockt täcke, snögubbsskapande, tändande av första ljuset i adventsstaken, luciafirande, julbak, uppesittarkväll, att välja julgran, skridskoåkning på isen, julkrubban, nyårsafton, senvinterskymning och islyktor. Boken beskriver jultiden och dess traditioner på ett sånt sätt att jag får riktig julstämning. Jag som egentligen tröttnat på julhysterin och till och med firade denna jul på Kanarieöarna. Här beskrivs julen med värme.



I ”Måns och Mari om våren” är våren här. Allt som hör våren till finns med. Det droppar från taket, Måns och Mari hackar i snön för att hjälpa våren på traven, de bygger kanaler som vattnet forsar i, stampar på is så skärvorna yr, sätter fjädrar i ris, luras på första april, klär ut sig till påskkärringar, ser att lökarna i trädgården börjat gro, krattar löv när snön en dag är borta, ser flyttfåglarna återvända och firar valborgsmässoafton.

Jag ser fram emot att läsa "Måns och Mari om sommaren". Den kommer släppas maj 2010. 


Jag är helt säker på att jag i slutet av 80-talet fick höra dessa böcker. Nu har jag själv läst de för mina två äldsta barn. De älskade dem. Att få höra våra traditioner beskrivas och titta på de detaljrika och vackra bilderna fångade deras intresse. Det här är två varma sagor som beskriver årstiderna och det som hör till på ett levande sätt. Jag kan förnimma den kallaste decemberdagen men även känna känslan av vårsolens första varma strålar. Framförallt blir jag påmind om varje årstids tjusning.

Tävla med Ekokul

Mina barn älskar pyssel och jag tror de kan pyssla hur mycket och länge som helst. Ekokul har i samarbete med Ekoblogg en tävling där man kan vinna  ekopysselkit. Hoppas verkligen vi vinner. Deras produkter är jätte fina och bra. Var med och tävla Ni också!

Ekokul hittar du HÄR!

Tävlingen sker i samarbete med ekoblogg som du hittar HÄR

Bolibompadraken åker tåg

Jag har recenserat den nysläppta boken "Bolibompadraken åker tåg" på BARNBOKSBLOGGEN. Besök BARNBOKSBLOGGEN här!

Vill inte gå och lägga mig! - Tony Ross

Den lilla prinsessan vill inte gå och lägga sig. Hon hittar på den ena anledningen efter den andra. Kungen och drottningen får ge henne vatten, leta efter monster och spindlar. Men den lilla prinsessan kan ändå inte sova.


Det här är en bok som alla barn och föräldrar känner igen sig i. Utdragna godnatt ritualer har nog alla varit med om. Många barnböcker bygger på samma tema. Exempelvis
”God natt Alfons Åberg” skriven av Gunilla Bergström. Precis som den lilla prinsessan vill inte Alfons sova och hittar på allt för att slippa.


Jag gillar den här rara boken. Den envisa prinsessan bjuder på många leenden både för vuxna och barn. Bilderna är jätte fina. Enkla men ändå såpass detaljerade att det går att berätta sagor utifrån dem. Dock blir inte texten överflödig, utan de kompletterar varandra. Sagan kan även vara bra att läsa när man ska prata om sängrutiner som blir för utdragna.


Serien finns också som animerad tv-serie och har visats på SVT.



Förlag: En bok för alla
Författare: Tony Ross
Orginaltitel: I don´t want to go to bed!
Översättning: Elisabeth Stoltz

Grodan är rädd

I ”Grodan är rädd” (En bok för alla) ska grodan sova men han är rädd. Överallt hörs konstiga ljud och tillslut är han övertygad om att det finns ett monster under sängen. Grodan skyndar hem till sin vän Ankan. Ankan är inte rädd och förklarar att det inte finns några monster. Grodan får sova i hans säng. Men nu börjar ljuden höras även där. Ankan blir också rädd. Tillsammans springer de till sin vän Grisen. Det är skönt att ha vänner att gå till när man är rädd.


Grodan är rädd” är en upprepningsbok, vilket barn gillar. Något som är fint med den här boken är att vännerna håller ihop. Barnen får även lära sig att  alla är rädda någon gång. Och viktigast av allt det är inget konstigt med det.

Böckerna om Grodan är tidigare utgivna på Berghs förlag, denna bok är dock utgiven av En bok för alla som du hittar HÄR!

 


Författare: Max Velthuijs
Orginaltitel: Frog is frightened
Översättning: Gun-Britt Sundström

Charmisarna Lycke o Lage


Jag blev nyfiken på sagofigurerna Lycke o Lage (Opal förlag) när jag hörde att de ska ges ut i Korea. Det visade sig vara 2 riktigt charmiga filurer.


Lycke o Lage - Ibland är det bra att det är mörkt

Det är kväll och dags att sova. Men Lycke vill ha lampan tänd och Lage vill ha den släkt. Så går det inte att sova. Istället går de upp och leker kurragömma. Lage hittar Lycke på nolltid, gång efter gång. Lycke tänker till. Kanske går det bättre att gömma sig där det är mörkt. Ibland är det bra när det är mörkt, när man ska gömma sig och när man ska sova...

Lycke o Lage - Ibland är det bra att vara liten

Lage är precis lagomt stor och Lycke är precis lagomt liten. De är perfekta precis som de är. Det finns saker som passar när man är liten och saker som passar när man är större. Men det finns något för alla. 

Efter att ha stiftat bekanskap med Lycke o Lage tycker jag att de är super charmiga. Gulligt tecknade och lagomt söta. Ett kul radarpar som passar perfekt för barn i åldern 2-5 år.



Författare: Lena Arro
Illustratör: Sara Gimbergsson

Leo från topp till tå

 ”Leo från topp till tå” (En bok för alla) är en härlig och busig bok för de minsta. En kurragömma saga där Leo gömmer sig.

Leo lyckas gömma de flesta av sina kroppsdelar. Bakom en fjäril gömmer han sin näsa och under en hatt är Leos huvud. Vad finns under sanden, är det inte Leos fötter?


Det här är en urgullig och söt bok. Stämningen är glad och positiv. Illustrationerna bidrar till det med sina starka färger och charmiga Leo. Små barn älskar tittutsagor. Den här är inte något undantag.

GLAD PÅSK



Kärnfrisk familj så gör du!

Jag fortsätter på samma tema som jag haft ett tag – hälsosamma kokböcker med livsstilsförändringar.


Här är boken för alla familjer som känner att det är tid för förändring. Att de känner sig trötta, irriterade och dåliga. Ninka och hennes man kände att deras livsstil inte var bra för dem. Att de vägde för mycket och att energin var slut. Barnen hade hosta, snuva och astma. Vändpunkten kom när de bestämde sig för att förändra sina liv.

Genom att börja äta ekologisk mat, avstå från vitt mjöl, endast äta små mängder ris och socker lyckades de uppnå en bättre hälsa. De tog även bort så många E-nummer som möjligt, avstod från färgämnen, tungmetaller och vardagskemikalier. Resultatet blev lyckat. Med pigga föräldrar och glada friskare barn.

I den här boken presenteras fem vägar till att uppnå denna livsstil. Inspiration finns det massor av med recept, matsedlar, fakta och spartips. Boken känns som en komplett guide. Och visst blir man inspirerad.


                                             Utgiven av: Bokförlaget Langenskiöld