Själakistan

En spännande lyssnarbok tycker jag hör sommaren till. Jag har tagit del av ljuduppläsningen av Själakistan som är skriven Ann Rosman (Damm förlag) (Samma författare som skrivit Fyrmästarens dotter) Ljudboken släpptes nu i maj, så den kom precis till sommaren. Inspelningen är tretton timmar lång och är uppläst av Mirja Turestedt. Jag har även tidigare lyssnat på ljudböcker som är inlästa av Mirja och jag gillar henne som uppläsare jätte mycket. Hon har en förmåga att läsa med enorm inlevelse.


Själakistan
utspelar sig i slutet av sommaren. Nära Carlstens fästning i Marstrand finner man ett lik av en kvinna. Hon ligger på den gamla offerstenen, iklädd medeltida kläder och utan huvud. Huvudet dyker snart upp i en trädgård där det är uppsatt på en ställning för blommor. Det blir inledningen till en serie mord. Kort därefter dyker tre lik till upp. De har fått sina näsor avlägsnade.

Kriminalinspektör Karin Adler med kollegor börjar nysta i fallen. Det finner först inget samband men visst finns det ett samband. Man ser att alla kvinnornas död är inspirerade av de häxprocesser som skedde under 1600-talet: halshuggning, stegling, vattentortyrtyr och flötning.

Författaren Ann Rosman är bosatt i Marstrand. Hon har ett stort historiskt intresse och har forskat mycket i Marstrands spännande historia. Som Ni kan förstå har det en stor fördel för historien. Här finns allt man kan önska sig av en deckare: spänning, en gåta och upptrappning.

Kappahl Vintage

För att tag sedan hittade jag min dotters sommaravslutningskläder. De är från Kappahl och tillhör deras Vintage serie. Älskar den serien.


Vilma på Naxos

Jag har hittat en jätte trevlig lära-läsa bok. Den passar barn som håller på att lära sig läsa, eller nyligen lärt sig läsa. Vilma på Naxos (B/Whalströms) är skriven av Cecilia Lidbeck. Det är den senaste boken om Vilma. Det finns flera stycken om denna kaxiga och fyndiga tjej. Jag gillar karaktären Vilma så jag passar på att även tipsa om de andra böckerna om henne (Vilma och häxtanden, Vilma är hundvakt m.fl.). Böckerna om Vilma har hög igenkänningsfaktor. Impulsiv som jag är får den här boken mig att vilja packa väskorna för att snabbt slänga oss iväg på ett plan med destionation solig ö. Skämt och sido så är det många som kommer att åka utomlands i sommar. Då blir boken extra spännande. Givetvis är boken även jätte bra för alla andra också.

Vilma är glad för hon ska åka utomlands. Hon har aldrig varit utomlands men nu ska hon till Grekland, till en ö som heter Naxos. När Vilma sitter i flygplanet är det både spännande och läskigt. I Grekland pratar alla ett annat språk men Vilma lär sig några Grekiska ord. De badar, solar och äter grillspett. Grekland är underbart. Men en dag när de är på marknad kommer Vilma ifrån sina föräldrar, då är det inte längre lika roligt.


Boken ingår i serien Läsegrodan, böcker som är anpassade efter barnets läsfärdigheter och kunskaper. Det här är en härlig sommarläsningsbok för barn i ålder 6-9 år.

 

Tävling

1 juni kommer det att bli en tävling här på bloggen och man får möjlighet att vinna en fin bok. Glöm inte bort att titta in. Alla har möjlighet att delta i tävlingen.

Sommar med Ernst : mat, blommor & fix

 Idag är det dag fyra på min temavecka med böcker som anknyter till sommaren. Turen har kommit till Ernst Kirchsteiger. Ni är många som gillar Ernst, även om jag i sanningens namn inte är hans största fan. Sommar med Ernst: Mat, blommor & fix (Ica bokförlag) är skriven av Ernst och Mia Gahne.


När Ernst firar sommar gör han det aktivt med en fot i hängmattan och en hand i verktygslådan. Men han kan ändå konsten att njuta av sommaren. För honom är sommaren barfotaliv dygnet runt och att passa på att se de små detaljerna. Att njuta. Genom denna bok vill han förmedla sina barndoms sommar.


Boken är indelad i tre delar. Sommarens mat, sommarens blommor och sommarens fix. Matdelen bjuder på Ernsts egna sommarfavoriter. Lättlagade recept, som inte tar för lång tid att göra. Ernst tycker att sommarens recept ska vara anspråkslösa. Här finns recept på hemgjort örtsalt, potatissallad med Västerbottensost, citronmästarsill, skaldjurståra med parmesan, grillad lax i foliepaket, marinerade och wokade kräftor, grillade kycklingknyten på spett, melonsoppa och jordgubbsaft med fläder samt mycket mycket mer. Kapitlet med hemmafix innehåller tydliga steg för steg beskrivningar på lika kluriga och fina saker som man brukar få se Ernst göra. Min favorit är kristallkrona à la Kirchsteiger.

Den här boken är somrig, varm och hemtrevlig. Fina recept och tips. Läs den Ni också!


Cirka pris på Bokia: 163:-  Sidantal: 128.
Inredning för balkongen sommaren 2010

Vår balkong skulle behöva en makeover. Med rätt saker skulle den kunna bli en härlig oas.  På Åhlens.se hittade jag de här fina sakerna. Gillar spaljen extra mycket. Den skulle höja mysfaktorn.


           

Samtliga bilder hämtade från Åhlens.se

Presenter Morsdag 2010

På söndag är det morsdag. Med anledning av  det har jag suttit och funderat på presenter till mödrar i bokform. Resultatet ser Ni nedan. Alla de här böckerna är underbara presentböcker och starka tips från mig.

´ 

      

Fiska: Din första faktabok

Något annat som hör svensk sommar till är väl ändå fiske? När spöet börjar darra och spänningen stiger. Ska man lyckas få upp fisken, eller ska den släppa på vägen upp? Fiska: Din första faktabok är skriven av Berndt Sundsten (B/Wahlströms). Boken riktar sig till barn i ålder 9-12 år. Men är även spännande för yngre barn. Givetvis blir den mer till en faktakälla för äldre barn. Men mina yngre barn tyckte att den hade spännande bilder.


Här kan man lära sig allt man behöver veta om fiske. Man kan undra hur fiskar egentligen fungerar. Hur lever de? Hur ser de? Hör de? Känner de lukt? Här får man svar på alla frågor man kan tänkas ha om fiskarnas liv. Våra vanligaste fisksorter finns illustrerade med fina bilder och kortfattad fakta. Möt mörten, abborren, gäddan och rödingen. Man får även lära sig vilka vatten de olika fiskarna trivs bäst i.


När man lärt sig allt om fiskar, går boken vidare till utrustningen. Fiskeknutar och olika sorters fiskespön finns beskrivna. Tro det eller ej men efter sommaren kommer vintern, här finns även ett kapitel för vinterfiske. Och för storfiskare som själv vill ta hand om sin egen fisk finns  illustrationer för hur man rensar sin nyfiskade fisk.


Det här är en jätte fin bok. Inspirerande, fylld med den fakta man behöver. Korta stycken och många bilder, gör den lättläst. Den här boken hör hemma i sommarbiblioteket. Ja just det, jag höll på att glömma, boken innehåller även tipsen alla fiskare söker. Så får du fisk!


 

Bilder från egna fisketurer med barnen. 

Örtagården


Något annat som även hör sommaren till är trädgårdar. Örtagården (Ica Bokförlag) är skriven av Agneta Ullenius. Det är en underbar bok där all information finns om hur du själv skapar din egen örtagård, vare sig du odlar i krukor eller i trädgården. Man får lära sig hur man planerar trädgården, väljer örter, sköter och skördar. Här finns även fakta om kryddorna. Och man får inspiration till vilka kryddor man lätt kan odla.

Varför inte odla gräslök, dill, dragon, trädgårdsmålla, gurkört, kummin eller koriander. Här finns förslag på både kända och okända kryddor. Dessutom ska den här boken ha ett stort plus för vackra och inspirerande bilder.

Tema Sommar

Tänk att det snart är 1 juni. Vad snabbt tiden går. Inte känns minnet från vinterns kyliga dagar avlägset. Nu blommar det mer och mer ute. Det doftar sommar. Och sommarvärmen har vi redan fått känna på. Jag kommer som tidigare nämnt ha ett sommartema hela nästa vecka. Från mån - sön kommer det varje dag en ny recension på en nysläppt bok som har någonting med sommaren att göra. Böcker som du kan ha glädje av i dessa tider. Så glöm inte bort att titta in!

Drömmen påverkar ditt liv

Försöker våra drömmar säga oss någonting? Är de speglingar av vad vi gör i våra liv? Det kan vara ganska intressant att fundera på vad man drömt om tycker jag. Ibland kan man drömma de mest konstiga drömmar, som tycks sakna mening. Men om man funderar lite kan man faktiskt komma på vad drömmen vill säga. Drömmen påverkar ditt liv är utgiven av Optimal Förlag. Den beskriver ett sätt att se på sina drömmar som är intressant. Den förklarar inte bara drömmens funktion och betydelse, utan den lär ut hur man ska lära sig tolka sina drömmar. I drömmen sker nämligen en omedveten tankebearbetning av känslor och händelser. Därmed kan man ofta hitta svar på vardagens problem i sina drömmar.

Postcard killers

Som jag skrev tidigare har jag precis läst ut Liza Marklund och James Pattersons bok Postcard killers (Pirat Förlaget). En lättläst deckare,  som inte sätter sig på minnet eller förändrar sina läsare. Men den är spännande och inte förutsägbar, med tvister som dyker upp i slutet.


Liza Marklund är en av Sveriges stora thrillerförattare och James Patterson är amerikansk thrillerförfattare, tillsammans har de skrivet den här boken. Man kunde ställa sig frågan hur det skulle gå? Och jag har aldrig riktigt förstått varför man ska vara två för att skriva en bok. Men här har Liza och James lyckats och det resulterar i en deckare med högt tempo och snabb händelseutveckling. En bok som ändå inte känns långt ifrån hur Lizas böcker brukar vara. Något som jag gillar med deckare är när man snabbt kommer in i handlingen och här tar det faktiskt bara tio sidor innan spänningen tar vid.


Handlingen består av jakten på en eller två seriemördare som går lösa i Europa. Kropparna efter unga par hittas brutalt mördade i Europeiska städer. Morden har föregåtts av att en lokal kriminaljournalist har fått ett vykort med en hälsning från mördarna. Kort därefter har samma journalist fått en polaroidbild föreställande två mordoffer. Jacob Kanon är mordutredare från 32:a polisdistriktet i New York. Hans dotter var en av mördarnas första offer. Jacob följer nu mördarna hack i häl, kors och tvärs över hela Europa.


Nu har turen kommit till Stockholm. Kriminaljournalisten Dessie Larsson på Aftonposten är den som får vykortet. Det dröjer inte länge förren Jacob står utanför hennes port. En jakt på mördarna inleds. För varje ledtråd de lyckas hitta kommer de en liten bit närmare mördarna. Det visar sig snart att allt är mycket mer komplicerat än vad jag vid första anblicken trodde. Och tur var väl det annars hade det inte blivit mycket till deckare.

Liza Marklund & James Patterson Postcard killers

Vi hade barnvakt i natt. Så imorse hade jag något så ovanligt som en morgon i lugn och ro. En morgon då jag bara kunde tänka på MIG och vad jag ville göra. Jag och min man njöt av en god frukost. Sedan passade jag på att sträckläsa ut Postcard killers. Även om det är skönt med lugn någon gång ibland, så längtar jag efter "stojet och stimmet" och små röster som säger       -Mamma! -Mamma!.

(Jag ska berätta mer om boken snart)

Fler kladdkakorHär har jag boken för alla som älskar kladdkakor. Det är uppföljaren till Kladdkakor. Så vad kan då den här boken heta om inte Fler kladdkakor (Ica Bokförlag). Båda böckerna är skrivna av Mia Öhrn.

Första boken utgavs 2003. Den blev en succé. Nu är Mia utbildad sockerbagare, har skrivit 14 böcker, håller i chokladkurser och arbetar som matskribent åt olika tidningar. I den här boken har hon använt sig av alla sina kunskaper om choklad. Här finner man kladdiga cookies, bakelser, brownies, pajer och mousse. Även grundreceptet för kladdkakor finns med. Och konsten för att uppnå rätt kladdighet lärs ut. Ett himmelrike för chokladälskaren med andra ord!

Dom kallades Mods


Dom kallades mods
(Anderson Pocket) är baserad på filmtrilogin med filmerna: Dom kallades mods, Ett anständigt liv och Det sociala arvet. Det är över 40 år sedan den första filmen spelades in. Men innehållet är fortfarande aktuellt. I sina filmer visade Stefan Jarl och Jan Lindqvist ungdomskulturen på ett sätt som aldrig för gjorts. Resultatet blev en skildring av det stora modsgänget som höll till på plattan i Stockholm och visade deras liv i misär och missbruk. Ett liv där ambulanserna körde till plattan utan att skynda. Huvudpersonerna var tonårskillarna Kenta och Stoffe.

Isabelle Erkendal, Rebecca Negussie och Urban Svensson är författarna bakom boken. Sommaren 2008 åkte de runt i Stockholm för att fotografera platserna som figurerade i filmerna. I boken kan man se de nytagna bilderna samt de gamla. 

Boken är indelad i delar efter filmerna. Första delen visar Kenta, Stoffe och deras vänners liv. Utan försköningar visas deras vardag upp.  Andra delen visar en verklighet med ökat drogmissbruk och död. Många i modsgänget dog. Även Stoffe dog. Sista delen handlar om modsens barn. Hur gick det för dem? Handlingen i boken och filmerna kommer alltid att vara aktuell. Den visar tydligt missbrukets verklighet. Faktum är att få av de personer som ingick i modsgänget lever idag.


Min stora feta grekiska kokbok

Jag hade stora förväntningar på Alexandra Pascalidous nya kokbok, Min stora feta grekiska kokbok. (Bonnier Fakta) Till min glädje blev jag inte besviken. Alexandras bok är allt jag förväntade mig samt lite till.

Jag förväntade mig grekisk mat när den är som bäst och det fick jag. Recept med fisk, kött, bröd, soppor och pajer, allt med underbara råvaror, finns i mängder. Men sen fann jag även en högst personlig berättelse, en matresa genom generationer. Alexandras resa startade i Rumänien där livet var fattigt. Vidare för resan oss tillbaka till Grekland och till Alexandras mormors hus i bergen. Där åt man vad jorden erbjöd och mormoderns handlag med maten var sagolik. I miljonprojektet Rinkeby trollar även Alexandras mamma med maten. Idag är det Alexandra själv som lagar mat till sin dotter.

Boken innehåller cirka 50 olika recept. Recept samlade från ett helt liv. Många av recepten innehåller speciella händelser. Minnen, mytologi och historia är nämligen kryddan i boken. Varför inte prova  laga stensoppa, hummerpasta, fyllda tomater och rotfruktsallad med kyckling och fetaost. Alla inbjudande recept och oemotståndligt vackra bilder får mig nämligen att vilja börja laga mat omedelbart. Minnen som "sjömanspappans matminnen" och "att ta skeden dit man kommer" får mig att le. Med Min stora feta grekiska kokbok i handen skulle jag nog kunna imponera och bjuda min familj på en härligt väldoftande grekisk middag. Tror nog jag ska göra det, bara jag får öva lite först!(Bild hämtad ur boken)

Citat från kokboken Min stora feta grekiska kokbok

Har precis suttit och läst i Alexandra Pascalidous kokbok Min stora feta grekiska kokbok. Jag har läst i den flera gånger och inte riktigt kunnat lägga den ifrån mig. (Jag ska skriva mer om själva boken snart) Men först måste jag skriva ett citat direkt hämtat ur boken. (Något som Alexandras mormor brukade säga)

"Minns alltid, och hedra dina rötter. Utan starka rötter är vi bara små träd som kan blåsa omkull vid minsta vindpust..." Är det inte precis så det är?(Bilden är ej hämtad ur boken)

Tatuering : handbok i kroppskonst


Idag är det nästan så att det är ovanligare att vara helt otatuerad, än att ha tatueringar. Tatueringar har funnits väldigt länge och sett olika ut genom åren. Idag är det vanligt att man bestämmer sig för att göra en tatuering när man går igenom en stor förändring i livet. Något annat som är vanligt är att man tatuerar in barnens namn.

Tatuering : handbok i kroppskonst av Vince Hemingson är utgiven av Tukan förlag. Den är jätte bra när man behöver en grundläggande handbok. Här finns mängder av motiv och symboler. Man kan även läsa om grunderna inom tatuering som exempelvis vad det finns för olika tatueringsmetoder och hur själva tatueringsprocessen går till. Boken tar också upp baksidor och vad det finns för negativa följder med en tatuering. Det är viktigt att omsorgsfullt välja tatuerare. Något som även är viktigt är säkerheten. Man ska ta sig rätten att fråga tatueraren hur redskapen är steriliserade och förvarde. För dig som funderar på att skaffa din första tatuering så kan du lära dig allt du behöver veta här.

Sommartema på bloggen hela nästa vecka


Jag har funderat lite och bestämmt mig för att med jämna mellanrum ha olika teman på böcker här på bloggen.
Först ut blir TEMAT SOMMAR. Vi är många som längtar efter sommaren efter den kalla vinter som vi haft. Så hela nästa vecka, med start måndag och slut söndag, ska jag ta upp böcker som på något vis anknyter till sommaren. Vilka böcker det blir avslöjar jag inte nu. Ni får titta in nästa vecka. Men jag kan lova att det är många jätte fina böcker.


Kom in och ät! : familjens favoriter

Det har kommit en härlig kokbok med mat för barn av Karolina Sparring och Karin Alfredsson. Kocken och trebarnsmamman Karolina arbetade som framgångsrik restaurangägare när hon sadlade om för att börja laga mat på en förskola. Då insåg hon att det inte alltid är det lättaste att laga mat till barn som de äter. Men hon lyckades vända trenden och istället för att få tillbaka matvagnar fyllda med mat kom barnen istället in till henne och bad om mer mat. I boken Kom in och ät! : familjens favoriter (Norstedts Förlag) finns recepten samlade.

Som förälder saknar man ibland inspiration i köket. När fantasin tryter finns här förslag på hela veckomatsedlar. Maten är gjord för att passa barn. Den är varken för stark eller för salt. Karolina har hämtat mycket inspiration till maträtterna ifrån resor i Sydamerika och Sydostasien. Därmed känns recepten lite spännande och inte sällan dykter "nya" smaker upp. Recepten är indelade efter soppor, fisk, kött och vegetariskt. Synpunkter angående barn och mat finns även med från barnpsykologer, dietister och läkare. Det är riktigt intressant att höra deras åsikter.

Karolina har några tips till föräldrar vars barnen vägrar äta. För det första så måste barnet få chansen att vänja sig vid maten och smaken innan man utesluter måltider. Sedan är det viktigt att göra måltiderna till en trevlig och mysig stund för familjen med lugn och ro och ett fint dukat bord, då kommer barnen tillslut att vilja sitta vid bordet. Jag gillar att boken känns personlig. De små tipsen på hur man förgyller en måltid med små goda tillbehör är guld värda.

 

Inred lantligt inne & ute

Jag skrev tidigare om Anna Örnbergs bok Inred och dekorera ljust & lantligt (Semic bokförlag). Den utgavs under 2009. Jag har sett fram emot en uppföljare och till min lycka såg jag att det precis släppts en. Inred lantligt inne & ute (Semic bokförlag) är uppföljaren av samma författare.

Jag gillar den boken lika mycket som hennes förra. Och den kommer med lika bra tips. Tips som hjälper dig att skapa ett hem i Shabby chic stil. Ni vet den ljusa, lantliga inredningsstilen med loppisfynd, arvegods, zink, rost och charmig patina. Den här boken riktar sig speciellt till dig som gillar att skapa med egna händer och innehåller många steg för steg beskrivningar på saker man själv enkelt kan göra. Alla årstider finns representerade och inredningsdetaljer från sommar till jul kan man finna inspiration till. 


Lantligt är egentligen ett brett uttryck och stilen kan ta sig i uttryck på många olika sätt. Det får vi se exempel på i denna bok då den även innehåller reportage från olika familjer som inrett sina hem i lantlig stil.


En lantlig stil med lite skira spetsar, charmiga rostiga burkar och väldoftande rosor kan hjälpa till att skapa en rofylld oas mitt i vardagens stress. Jag älskar ljuset i den här inredningsstilen. Alla vita möbler och vita detaljer skapar ett vackert ljus.

 

Kryddväxter - Odling, användning, lexikon

Det är inte svårt att odla sina kryddor. Och det är riktigt roligt att kunna använda sig av sina egenodlade kryddor. Man kan odla kryddor i trädgården, på balkongen eller i fönsterbrädan. Många kryddor dofta ljuvligt och de kan även skapa spännande formationer i din trädgård. 

Det har kommit en ny bok i serien Våra trädgårdsväxter, den heter Kryddväxter - Odling, användning, lexikon och är utgiven av Norstedts förlag. Den är skriven av Björn Hanson och Mari Hansson. Boken är uppdelad i två delar. Första delen beskriver hur man skördar, förvarar, planterar och skyddar sina kryddor mot skadedjur och frost. Andra delen består av en uppslagsdel med cirka 500 olika växter med råd om odling och egenskaper. 

Jag gillar den här boken jätte mycket. Den är fylld av bilder och man får all information man behöver för att själv odla sina kryddor och plantera sina trädgårdar eller krukor med härligt väldoftande kryddor.

Livetboken


Det finns en del böcker som man bara måste ha i bokhyllan. Några av dem är Pernilla Stalfelts bokserie för barn om svåra ämnen. Det har kommit en ny favorit i serien, Livetboken (Rabén&Sjögren). Tidigare böcker i serien är, Bajsboken, Dödenboken, Kärleksboken, Läskiga boken, Våldboken, Lika som bär och Hårboken. När min äldsta dotter var liten hade hon Bajsboken som favorit. Hon kunde titta i den boken otaliga gånger och varje gång var den lika bra.

Livet boken handlar om livet. Vad är livet? Hur börjar livet? Vad innehåller livet? När tar livet slut? Livet är något stor. Större och mer än kan kanske kan förstå. Livet är allt man kan göra och se. Hur kan man veta att man lever? Jo man rör på kroppen, hjärnan jobbar och man tittar, blinkar och tittar. Vad behöver kroppen för att leva. Näring. Vad händer när man levt klart sitt liv? Kanske åker själen vidare utan kroppen!


Livet boken
är fylld med tankar om livet. Fina, sorgliga och roliga tankar. Många barn har många frågor om livet. Då är den här boken jätte bra.

Sol och Tilda änglarIdag var det en sån där härlig dag. En sån man stoppar i ett speciellt fack för att kunna minnas.
Solen sken på oss från en klarblå himmel. Och det var så skönt att känna att sommaren faktiskt är på väg.Vi var på skogsutflykt. Vilka konstiga saker som ligger gömt i skogen.
Något annat som jag gillar är att sy. Ofta blir det Tilda änglar efter Tone Finnangers mönster.
Nu har det blivit ett helt gäng av änglar som väntar på att få kläder, vingar och ansikten på plats.

Världens lyckligaste folk

 

För ett tag sedan läste jag boken Världens lyckligaste folk (Leopard Förlag). Hade lite svårt att komma in i boken. Men det berodde nog på att jag hade lite för mycket i tankarna just då. För boken är egentligen riktigt intressant och framförallt viktig.


Vad skulle hända om Sverigedemokraterna kom in i Sveriges riksdag? Det är en frågeställning som Lena Sundström ställer sig. För att ta reda på det så säger hon upp sig från sitt jobb, packar väskorna och flyttar för en tid till vårt grannland Danmark. I Danmark har Sverigedemokraternas danska motsvarighet Danske Folkeparti haft stort inflytande. Vad har det egentligen inneburit för danskarna? Lena söker kontakt med alla möjliga danskar för att söka efter Danmarks själ. Slutprodukten blev en bok med det ironiska namnet, Världens lyckligaste folk.

Jag har läst om den här boken i många sammanhang. Och tillslut tänkte jag att jag måste ha läst den själv. Och visst den är intressant. Den är skriven på så vis att det känns som Lena pratar direkt till läsaren. Här finns allt att läsa om hur det är i Danmark idag.

Leni är ett sockerhjärta


Vad roligt det är när man hittar barnböcker man gillar. Tidigare läste jag Verktygsapan och det konstiga ljudet (Rabén&Sjögren), en klar favorit om en praktisk apa med massor av verktyg. Nu har jag precis läst Leni är ett sockerhjärta (Rabén&Sjögren). Den är både skriven och illustrerad av Emma AdBåge. Även den blev en favorit. Emma har lyckats fånga trotsåldern och ”kan själv – åldern” på pricken. Något jag gillar med barnsagor är illustrationer. Och när det kommer till kritan så är de ju faktiskt A och O för en saga riktad till barn. Emmas illustrationer är såna som barn brukar gilla, fyllda med fina detaljer. Dessutom tycker jag som vuxen att de är väldigt snygga.


Det här är en saga om Leni, en liten kaxig tjej. Leni är på kafé med sin pappa. Tanterna på kaféet säger att Leni är ett sockerhjärta. Det låter barnsligt i Lenis öron och hon förstår inte hur de kan säga så. Leni som är så stor, faktiskt vuxen. Senare när de lämnar kaféet ska Leni knäppa knapparna i jackan själv, hon är ju vuxen. Och på vägen hem vill hon inte sitta i vagnen. Pappa måste förstå att hon är tillräckligt stor för att slippa vagnen. Dra den själv kan hon göra men absolut inte sitta i den. Pappa har svårt att hänge med i svängarna. När han senare på eftermiddagen ber Leni att hjälpa till med städningen vill Leni plötsligt inte vara stor längre. Hon är faktiskt liten och vill leka.


Sagan har hög igenkänningsfaktor för både stora och små. Den visar på pricken hur frustrerande det är att vilja vara både stor och liten på samma gång.

 

Verktygsapan och det konstiga ljudet


Verktygsapan och det konstiga ljudet
(Rabén&Sjögren),  skriven av Chris Monroe, blev snabbt en rolig favorit för mig. Jag gillar den charmiga och praktiska apan som kanske har lite för många av sina tokiga verktyg. Men å andra sidan finns det ingenting som han inte kan laga med sitt kompletta verktygsbälte.

Apan Chico Bom Bom vaknar en morgon av ett konstigt ljud. Vad kan det vara som han hör? Chico flyger upp, spänner på sig sitt verktygsbälte, redo att hitta orsaken till det han hör. Chico börjar leta igenom huset. Men var kommer ljudet ifrån? Han letar högt, bänder upp golv och söker i trappan. Men ändå hittar han inte ljudet. Chico får fortsätta leta, redo med sina verktyg för att laga.

Det här sagan är finurlig. Detaljrika och underbara illustrationer gör att det finns mycket att titta på och prata omkring. Man kan söka igenom bilderna för att hjälpa Chico på sin jakt efter det mystiska ljudet.

Stickskolan & Virkskolan

Handarbete har återigen blivit poppis. Det var inte så länge sedan man skulle ha köpta saker istället för att göra hemmagjorda. Men nu har det vänt igen. Och det tycker jag är roligt. Många syr, stickar och virkar till sina barn och sig själva. Det mormor gjorde är plötsligt modernt igen. Trenden märks också av i bokvärlden, då det kommer massor av handarbetsböcker. Norstedts förlag har nyligen släppt två jätte fina böcker, Virkskolan och Stickskolan.


Stickskolan
är skriven av Betty Barnden. Den lär ut alla grunder du behöver för att bli ett  fullfjädrat stickproffs. Men den passar även för den mer avancerade, då den också tar upp massvis av avancerade saker.


Boken går igenom alla stickteknikerna och de är illustrerade med tydliga steg för steg beskrivningar. Den tar även upp hur man väljer garn, kontrollerar masktätheten, tolkar diagram och symboler, väljer rätt storlek, designar plagg och gör om mönster efter eget behov. Om man vill kan man även gå längre  och lära sig av de mer avancerade beskrivningarna av halsringningar, kragar, flätmönster, volanger, knutar och muscher.


Boken har en hel del roliga detaljer som jag gillar extra mycket. En av dem är att den går igenom vilka kroppstyper som passar i vilka plagg. Vad man exempelvis kan tänka på om man har smala axlar eller breda axlar. Det var något jag inte förväntade mig att se i en bok om stickning. Men det var en rolig detalj. Min andra favorit är att man får lära sig hur man färgar sitt eget garn. Tycker det verkar jätte kul. Min sista favorit som jag tar upp här (finns flera) är att man får lära sig skapa roliga effekter och exempelvis få garnet att se tovat ut genom filtning.


För länge sedan bestämde jag mig för att lära mig sticka. Med den här boken har alla med samma mål absolut möjligheten till det. Bokens alla 300 tips kommer väl till pass både för nybörjaren och den som suktar efter mer.


Virkskolan är skriven av Jan Eaton. Uppbyggnaden är i princip densamma som i Stickskolan. Även här får man lära sig alla grunderna och det finns också massvis att lära för den som redan behärskar grunderna.

Boken tar upp alla virksätt och de är illustrerade med tydliga steg för steg beskrivningar. Den tar även upp hur man väljer virknål och garn, hur man läser mönster och diagram, hur man kombinerar olika virkmönster, virkar in nytt garn och ändrar skala.

Precis som i Stickskolan fick jag mina speciella favoriter. Första favoriten var hur man klär, gamla trista knappar, med virkning. Min andra favorit var de underbara virkade blommorna i lager. Sista favoriten som jag nämner här (har många) var att sy in pärlor i virkningen. Den blir super fint. Rekommenderas.

Även den här boken bjuder på hela 300 tips. Oändligt med inspiration och kunskap.

Ika & Ibsen Onda ögat

Jag har gästbloggat igen. Den här gången om en tokig men samtidigt spännande bok för barn i åldern 6-9 år (Rabén&Sjögren). Ibsen och Ika ska börja ettan. Ibsen föräldrar tycker att man ska gå emot strömmen och sänder Ibsen till sin första skoldag i rosa skor. Kan man verkligen ha rosa skor när man är kille? Vad ska de andra barnen säga?

Läs hela recensionen på bokbloggen Barnboksbloggen som du hittar HÄR!

Håpas du trifs bra i fengelset

Jag har gästbloggat på bokbloggen BARNBOKSBLOGGEN. Har lyssnat på författarinnans Susanna Alakoskis cd-bok Håpas du trifs bra i fengelset. (Bonnier Audio) En nio timmar lång ljudinspelning som hon läser själv. Det här är en historia som känns i magen. En historia om Anni som kämpar mot sin bakgrund, sin uppväxt där hon och hennes bror levde fattigt i ett hem där alkohol alltid var närvarande. För Anni går det bra. För Sami går det åt helvete.


Hela recensionen hittar du HÄR!

Topplista Maj 2010 Barn & ungdomsböcker

1  Vargbröder. Vålnadernas berg. Michelle Paver.

2  Så länge vi båda andas. Stephenie Meyer.

3 Äventyr med Sigge. Lin Hallberg.

4 De små barnens bok: en antologi. Widerberg Siv.

5 Tam och drakupproret. Jo Salmson.

6  365 korta godnattsagor: för hela året. Tukan Förlag.

7 Skuggkysst. Richelle Mead.

8 Ljudet av ditt hjärta. Stephenie Meyer.

9 Tre små grisar. Tukan Förlag.
 

10 När jag hör din röst. Stephenie Meyer.Info hämtad från Svensk Bokhandel.

Topplistan för skönlitteratur Maj 20101 Frukta inte. Anne Holt.

2 Blodläge. Johan Theorin.

3 I grunden utan skuld. Viveca Sten, Bokförlaget Forum.

4 Båten. Nam Le.

5 Utrensning. Sofi Oksanen.

6 Kniven i hjärtat. Björn Ranelid.

7 Gatans lag. Michael Connelly.

8 Evolutionen och jag kommer inte överens. Fredrik Lindström.

9 Postcard Killers. Marklund & Patterson.

10 En öppen vinter. Lundell, Ulf.Info hämtad från Svensk Bokhandel.

Kreativ fotografi – från inspiration till bild

Kreativ fotografi – från inspiration till bild (HME Publishing) är en jätte fin och lärorik bok. Tanken är att den ska inspirera till ett nytt tänkande. Och det gör den verkligen. Fotografen George Barr tar dig vidare till en ny nivå, både konstnärligt och tekniskt.


Vad är det som gör en bild bra? Vilka slags bilder vill jag ta? Hur kan jag utveckla min kreativitet och mitt bildseende? Hur gör jag om jag kört fast? Det är exempel på frågeställningar som besvaras. Råden som följer är handfasta och praktiska.

Mycket i den här boken bygger på det rent konstnärliga i en bild. Det gör att jag gillar den här boken extra mycket. Det är även en personlig bok, då George använder sig av bilder från sin egen portfolio när han ska illustrera olika saker. Hans bilder är underbara. Att titta på dem ger inspiration. Jag vill slänga mig ut med kameran i högsta hugg. Man inser snabbt att man inte behöver åka över halva jordklotet för att hitta den perfekta bilden. En tillsynens trist närmiljö kan bjuda på många läckra foto möjligheter, bara man letar lite noggrannare. Det finns gott om såna exempel i boken. Bilder på rostiga motorer, staplar och ved som blivit till mästerverk. Kort och gott, det här är en jätte fin bok. En inspirationskälla.

55 proffsknep för bättre bilder - en praktiskt digitalfotoguide

55 proffsknep för bättre bilder - en praktiskt digitalfotoguide (HME Publishing) är en liten och nätt handbok. Perfekt att slänga ner i väskan när du ska ut och fotografera.

Det här är en guide för dig som nyss skaffat digitalkamera. Här finns alla råd som man som nybörjare behöver och söker efter. Den startar från grunden och går igenom tips på vad man kan tänka på vid köp av utrustning. Vidare går man in på alla tekniska grunder. Och man får även grundläggande kunskaper i hur man komponerar bilder.

Handfasta råd varvas med korta intervjuer med kända fotografer som kommer med sina synpunker och tipsar.

Den här boken är jätte bra för nybörjaren. Jag som fotograferat ett tag, kände kanske att jag inte lärde mig så mycket nytt. Det jag gillar är intervjuerna med fotograferna. Att exempelvis höra deras åsikter om hur man fångar närvaro i en bild, var intressant. Men jag hade ändå absolut utbyte av hela boken – då jag läste den som en påminnelse. Det är aldrig fel. Boken är en perfekt present för den som just köpt sin första digitalkamera.

Frukta inte - Anne Holt

Det var ett tag sedan jag läste Anne Holts bok Frukta inte. Men nu så...


Under den senaste månaden har det skett ett flertal mord. En missbrukare, en illegal invandrarpojke, en kvinnlig biskop samt två andra personer har blivit mördade. Kriminologen Inger Johanne Vik och kriminalkommissare Yngvar Stubø försöker finna ett samband mellan morden. Men till en början verkar det som om det inte finns några kopplingar. Men visst finns det ett samband.


Frukta inte är en kriminalroman. Inledningsvis tycker jag att den var ganska rörig. Många personer att hålla reda på och det tog ett tag innan det börjar bli spännande. Men sen blir det riktigt spännande. I slutet lyckas Anne Holt som vanligt knyta ihop allt på sitt skickliga vis.

Våga vara förälder

Libris förlag har gett ut en liten praktisk handbok i föräldraskap. Här finns råd på hur man ska göra för att få ett trevligt och berikande familjeliv. Hur man ska få sina barn att växa som individer och ge dem en bra uppväxt.


Boken beskriver hur man ska sätta gränser och varför man ska sätta gränser. Den tar även upp hur man lär sina barn att lyssna och ta ansvar. Konkreta råd och tips ges på hur man bemöter trots, hjälper till med skolarbetet, får tid över för våra barn samt hur massmedia påverkar.

Alf B Svensson som skrivit boken är en efterfrågad föreläsare. I grunden är han psykolog. Men han är även trebarnspappa. Tanken är att boken ska bidra till att man ska kunna känna sig trygg i sitt föräldraskap.

 

Paris - New York - Shanghai

Fotografen Hans Eijelbook har skapat en unik fotobok. En bok som även fungerar som dokumentation över vår tid. I tre av våra stora huvudstäder, Paris, New York och Shanghai, har han fångat människor och platser och visat på likheterna. Givetvis slås man över hur lika vi är. Samtidigt som det är nästan komiskt att se alla människorna. Boken innehåller inte mindre än nästan 1000 bilder. Man förstår snabbt vilket enormt arbete som måste ligga bakom.

Exempelvis har han fotograferat män i randiga piketröjor i alla tre huvudstäderna. Vidare följer kvinnor med barn, äldre damer med scarfar, människor med shoppingpåsar, affärsmän som läser på bänkar, kvinnor med blommiga tröjor och så vidare. Boken består egentligen av tre små böcker. En för varje stad och i varje bok finns uppslag fyllt med människor eller platser.

Det här är en fotobok som jag gillar. Samtidigt som den är en dokumentation över vår tid, får den en även att le och man inser att alla människor jorden över är rätt lika.
Exempel på 3 uppslag ur boken. Ett uppslag från vardera huvudstad.
Utgiven av: Bokförlaget Max Ström

Alla barnens Vad händer sen egentligen

Från skaparna av bl a Eva & Adam och Livet enligt Rosa kommer Alla barnens Vad händer sen egentligen. (Semic bokförlag)


Den populära Alla barnen-serien har sålts i över 200 000 exemplar. Alla barnens Vad händer sen egentligen skiljer sig från de andra böckerna i serien. Då man i den här får glutta över till nästa sida genom ett hål på varje uppslag.

Mitt i leken inser alla barnen att Sven är borta. Var kan han vara? Där högst upp på stegen står hans nalle. Men vart tog han vägen sen? Alla barnen inleder ett sökande efter Sven. Det blir starten på ett riktigt äventyr. I en lång rad tar sig alla barnen igenom de märkligaste strapatserna för att hitta Sven. Genom kanor mellan husen, uppför linbanor och nedför backar går jakten.


Jag gillar den här boken. Bilderna är tydliga och färgrika. Och det finns mängder av små detaljer att titta på. Det är ett spännande äventyr, skrivet på rim, för de mindre barnen.


Författare: Måns Gahrton och Johan Unenge.

Färdig! En bok med riktiga ljudeffekter!

Färdig! En bok med riktiga ljudeffekter är en underbar bok från Semic bokförlag. Den utgavs 2009. Bilderna är både färgstarka och roliga. Men det som verkligen gör den här boken är de roliga ljudeffekterna.


Lilla Lucas har bestämt sig för att börja gå på toaletten. Han tycker att pottan är för lätt att gå på. Nu får vi följa Lucas genom en hel vecka. Och på varje uppslag får man hjälpa honom att spola, med bokens riktiga ljudeffekter.

Små barn gillar starka färger och ljudeffekter. Den här historien är dessutom väldigt charmig och söt.

Författare: Victoria Roberts. Översättare: Måns Garthon. Illustratör: Lee Wildish.

Photoshop elements 8 för digitalfotografer

Photoshop elements 8 för digitalfotografer är den andra av böckerna som jag skrev om tidigare. Även den här skiljer sig från andra böcker som gjorts i ämnet. 

Varje år utbildas massvis av fotografer. De har alla nästan samma frågor. Här har man tagit fasta på dem och boken bygger på de frågorna. Handfasta råd och tips från proffsen ger direkta beskrivningar på vad man kan uppnå. Allt känns förvånansvärt enkelt och effektivt. 

Boken tar upp de bästa sätten att redigera porträtt, färgkorrigera en bild, hur man använder Camera Raw, skärpeförbättrar och hanterar digitalkameraproblem som ex. brus. De mest efterfrågade fotografiska specialeffekterna tas även upp. Samt mycket mycket mer.

Det här är ingen bok som tar upp grunderna kring hur man tar en bild. Utan den riktar sig från en medelnivå till avancerad. En jätte bra bok om Elements 8 och dess möjligheter.

Av Scott Kelby och Matt Kloskowski. Utgiven av Pagina Förlag.

Filippa Fants fantastiska fickor

Filippa Fants fantastiska fickor (Semic bokförlag) är en sån barnbok som man letar efter ibland. En bok som gör en en liten smula gladare och tokigare. Boken är skriven av Quentin Blake. Ouentin är en av världens mest älskade bilderboksförfattare och har belönats med flera priser.

Här får vi möta Filippa Fant. Världens skojigaste tant. Hon har en lång rock. En rock som är någonting utöver det vanliga. Den är fylld med magiska fickor som rymmer precis allt. Det är faktiskt sant. I en ficka finns möss, i en annan paraplyer, i nästa finns hattar och en rymmer faktiskt också en krokodil. Välkommen att träffa Filippa Fant för att få höra vad hon har i alla sina fickor. Du kommer inte tro att det är sant. Men det är faktiskt sant.

Det här är en härlig saga. Den är skriven på rim. Med skojiga bilder och en finurlig och tokig historia. Många plus till denna saga ifrån mig.

 Utgiven: 201003

Photoshop Lightroom 2 för digitalfotografer

Jag har tidigare tagit upp ämnet fotoböcker här i bloggen. Fortsätter med samma tema eftersom det finns så många som är ute efter fotoböcker. Jag har hittat två till riktigt bra böcker. Båda riktar sig mot bilden efter den är tagen. Genom att redigera dina bilder i datorn öppnas en helt ny värld av möjligheter. Och det behöver inte vara så komplicerat som man lätt kan tro.

Den första boken heter Photoshop Lightroom 2 för digitalfotografer (Pagina Förlag) och är skriven av Scott Kelby. Scott är världskänd för sina fotoböcker. Denna bok beskriver hur man använder sig av programmet Lightroom. Programmet heter egentligen Photoshop Lightroom och tillhör Photoshop-familjen.

Det här är en jätte bra bok för dig som vill lära dig använda Lightroom och det tar mig inte lång tid innan jag inser vilka möjligheter programmet ger. Med kunskaperna som finns i den här boken känns begränsningarna få. Boken bygger på tydliga steg-för-steg beskrivningar och bilder. Scott visar sina egna inställningar och beprövade metoder. Scott är kunnig och vet vad som fungerar och vad som inte fungerar. Hans egna tips är guld värda. Bokens innehåll är uppbyggt på verkliga arbeten. Och man kan själv ladda ner en hel del av bilderna vilket gör det lätt att förstå arbetsgången.

Exempel ur boken på före och efterbild av redigerade ögon.

Jag hittar det mesta i den här boken som jag vill veta om redigering av bilder. Från hur man importerar bilder till programmet och organiserar mappar, redigerar, ändrar format och slutligen hur man förbättrar bilder inför utskrift eller webben.


Exempelbild hämtad ur boken.

De två sista kapitlen känns jätte användbara och som en riktig bonus. De innehåller ett komplett arbetsflöde för porträttfotografering och resefotografering. I slutet finns även en länk till en bonusvideo med arbetsflöde för bröllopsfotografering. Samt tips på användbara tidningar och annat. Här finns så många trix och tips. Allt levererat inspirerande och tillgängligt. Något som gillade med boken var även att det till varje kapitel hör en sida med snabbtips – jätte praktiskt!

 

 

Mat med vänner Gordon Ramsay

Det har precis kommit en till kokbok (Bokförlaget Max Ström) ifrån Gordon Ramsay. Alldeles nyligen skrev jag om hans tidigare bok – Gordon Ramsay Frisk aptit. Där sa jag att jag kände att jag fick se en ny sida av Gordon. Och det tycker jag att jag fick i även denna bok.

Vi har sett honom på tv som hetsig tv-kock. Nu får vi se hur han är när han lagar mat hemma. Då lagar han på ett helt annat sätt – avslappnat och lekfullt. När han bjuder hem gäster låter han dem delta i matlagningen. Och familjen är också med och hjälper till. Tanken är att matlagning alltid bara ska vara roligt.


Boken innehåller över 100 av hans favoritrecept. Det finns så många fina recept här. Recept på all slags mat. Även den här kokboken har underbara bilder. Bilder som förmedlar känsla av ro, härliga måltider och familjeliv.

 

Magiska mått: längd, area och volym

Från Argasso Förlag kommer en annorlunda bok om mattematik. Författaren Kjartan Poskitt har tidigare även skrivit många bra böcker för unga om mattematik och fysik. Och han har översatts till tjugotalet språk.


Den här mattematik boken är inte som traditionella mattematik böcker. Här får man lära sig om längd, aria och volym på ett spännande och uppfinningsrikt sätt. Mängder med knep, tips och genvägar du aldrig skulle hitta i en vanlig mattematik bok finns här. Boken riktar sig mot åldern 12-15 år.

Fånge i tiden

Eric Brown har skrivit en spännande bok som riktar sig mot åldern 12-15 år.


Ungdomarna Al och Jenny hamnar av ett misstag i en främmande framtid. I Storbritannien år 2055. De möter ingen trevlig framtid. Utan möts av gator fyllda av trupper och poliser. Det visar sig vara en rasistisk polisstat. Hur ska de ta sig tillbaka till sin egen tid?

Det här är ett lättläst och spännande äventyr.

 

Två ord

Tanya Landman har skrivit en spännande bok riktad mot åldern 12-15 år.


Kompisarna Matt och Jake åker på fotvandring med sin skola. De har bestämt sig för att klara den två dagar långa Stortoppsvandringen. Allt börjar bra. Men ett misstag leder till fruktansvärda konsekvenser.

Den här boken är riktigt spännande och håller intresset upp genom hela historien. Något som är extra bra är att den, med sina luftiga texter och uppslag med få rader, riktar sig mot ungdomar som kan tycka att traditionella lättlästa böcker är jobbiga. Då är den här boken jätte bra.

Knivsegg

Robert Swindell har skrivit en spännande bok (Argasso Förlag) riktad mot åldern 12-15 år. Den tar upp mobbning, mobbare och mobbningsoffer.


På Sams skola finns ett gäng som mobbar och misshandlar yngre killar. Stjäl deras saker och hotar dem. Sam är en av eleverna på skolan som är rädd för gänget. Han vill inte bli nästa person som utsätts. Han tänker inte finna sig i det. Och han är redo. Han har stulit en fickkniv...

Den här är en lättläst och viktig bok.

Briggsy

Isla Dewar har skrivit en gripande historia (Argasso Förlag) om vänskap riktad mot ålder 12-15 år. Boken utgavs under januari 2010.


En sommar förändras Minnies liv när hon möter Briggsy. Briggsy som dyker upp med ett resande tivolisällskap. För Minni blir mötet en upplevelse. Hon är inte van vid att möta någon som Briggsy, någon som lever och tar risker.


Boken är lättläst och tar upp tillit på ett fint vis.

Unga monster

Michael Lawrence har skrivit en lagom spännande bok (Argasso Förlag) riktad mot åldern 9-12 år.


Lon är ett ungt monster som ska börja på en skola för monster. Han upptäcker snart att skolan är hemsökt av ohyggliga varelser. Och dessa varelser är skolans lärare, sedan tillkommer massor av andra fasansfulla elever. Från och med nu måste Lon vara så otäck han kan vara. Frågan är om han klarar det?


Det här är en lättläst bok om en annorlunda skola.

 

Ficktjuvens spöke

Catherine Fisher har skrivit en spännande bok om övernaturliga fenomen. Boken riktar sig mot åldern 12-15 år och utges av Argasso Förlag. Den utkom i januari 2010.


Sarah märker att något söker kontakt med henne. Hon kan känna närvaron av någon i hennes rum på nätterna. Så visar sig plötsligt en död pojke som vill att hon ska öppna ett skrin som han har med sig. Frågan är om det är en fälla eller om hon ska få möjlighet att rädda en förlorad själ?


 Den här boken är lättläst, spännande och håller intresset uppe genom hela boken.