Min resebok - skapa ett eget reseminne

Känguru kids har gett ut en inspirerande bok för alla barn på semester.


Det finns gott om plats i boken för att spara semesterminnen och skapa ett oförglömligt minne. Plats finns för att skriva om alla sina upplevelser och klistra in foton, förpackningar, biljetter och vykort. Man får fylla i vad man har på sig på resemålet, vad klockan är där, vad man talar för språk, vilken valuta som används, vilka man leker med och vad man sett. Det finns även tidsfördriv som roliga lekar samlat i boken.


Det här är en jätte fin presentbok som riktar sig till barn mellan fem och tolv år. Jag tycker att det är en super idé. Boken både uppmuntrar till att lära sig mer om landet man besöker, samtidigt som det är roligt och man skapar ett fint minne att spara. Boken går att använda till en resa eller flera. Och naturligtvis går den även att använda till resor inom Sverige. Eftersom jag är svag för böcker där barn lär sig samtidigt som de har roligt – är jag även såld på denna bok.


Så här fina uppslag kan man skapa med boken.

Buzzador

Hos Buzzador kan man bli medlem och få hem nya produkter. Det kan vara alla möjliga sorters produkter. Jag har varit medlem hos dem ett bra tag och fått testa på en hel del kampanjer. Exempelvis mat, skönhetsprodukter, filmer mm.

Vad åtar man sig:

- Att för olika företag testa olika produkter - man väljer själv om man vill tacka ja till de kampanjer man blir erbjuden.
- Efter genomförd kampanj där man testat produkten samt berättat om den för vänner,kolleger mm. lämnar man en rapport om vad man tycker.

ALLT ÄR HELT GRATIS!

Vill du bli medlem genom att jag värvar dig så skicka ett mail till mig så skickar jag dig en länk.

Just nu väntar jag på att få hem produkttester för att testa tandkräm.

Resereporter

Har du en blogg och vill vara resereporter en vecka? Hos  Solresor kan man nu anmäla sig till kampanjen.

Bilder som jag tog  under en underbar resa till Fuerteventura julafton 2009. Jag vill se saker när jag reser - den gången blev det bla. en minnesvärd tur med hyrbil upp i bergen. Så här i efterhand är det en av många saker som jag minns mest från den resan. Resemålet hittar du HÄR!

Carolas ekokök

Carola Magnusson är inte bara kokboksförfattare, utan även mattant. Hon är känd för att ha tänt ekokökets gnista och gjort det tillgängligt och älskat. Hennes recept är tillagade utan syntetiska tillsatser och färgämnen. Det är recept som är bra både för jorden och kroppen. Med närproducerat och ekologiskt i största möjliga mån.


Jag gillar den är kokboken mycket. Det är recept med mat lagad från grunden där halv- och helfabrikat är bannlysta. Det är sån här mat man vill bjuda sina barn på.

 
Boken är indelade i kapitel efter viltkött, fisk, lamm och fågel. Recepten känns lätta och tilltalande. Läckerheter som älgköttbullar med kärleksvatten, rotsaksplättar med rårörda lingon, renskavswok, stek, lammgryta, stuvade grönsaker, tjocka revben med smak av Asien och Norden är några av recepten.

 
Förlag: Bokförlaget Langenskiöld

 

 

Ät hälsosamt. Ät ekologiskt.

 

Det här är en kokbok som värnar om vår miljö(Bokförlaget Lagenskiöld). En kokbok som ligger rätt i tiden. Där fokus ligger på ekologisk, hälsosam och närodlad mat. Samt sätta stopp för onödigt slängande av mat och även utesluta halvfabrikat.


Kenneth Oker-Bloms kokbok riktar sig till alla de som tycker det är viktigt. Som värnar om framtiden och vår miljö. Men även den egna hälsan.


Kapitlen är indelade efter närmat, livsmedel utan mellanhänder, fisk, kött, bär , säd, kasta inte bort mat, råvaror i säsong, lev rätt, tillred maten hemma, rejäl handel mm.


En fjärdedel av de föroreningar människan åstadkommer är matrelaterade. På senare år har man börjat uppmärksamma det. Och visst är det värt att tänka på.

 

Så doftar blomman

En till bok i sommarens tecken (Alfabeta förlag). Som den sanna sommarmänniska jag är faller den mig i smak.


Boken riktar sig till barn i åldern 3-6 år och är en fakta bilderbok. Det är ett bra koncept tycker jag. Både nöje och nytta i ett. Dessutom har barn i åldern 3-6 år så många frågor om allt och ingenting. Här får de svar på frågor om blommornas gåtor.

Sagan börjar med våren. Ett frö som blivit planterat och som av ett under växer små gröna blad upp ur marken. Men hur fungerar allt? Vad behöver blomman för att växa sig stor och stark? Vad är nektar och frömjöl? Vad händer när larver anfaller blomman? Vi får följa blomman under 1 års tid. Ända framtill vintern och kylan kommer.


Jag har en vetgirig 4-åring. Hon suger in fakta. Ofta har hon mer frågor än vad jag har svar. Den här boken passar henne och alla andra vetgiriga barn.


 Författare: Karin Bergqvist. 

Vad säger fågeln?

För den som längtar efter vår och sommar och fågelkvitter, har det precis släppts en jätte fin bok att läsa för de minsta (Alfabeta förlag). Här hittar man 12 olika fågelarter. Det är både vanliga och mer ovanliga arter alla avtecknade med härliga bilder.


Jag gillar den här boken. Att det är riktiga fågelarter som inte bara finns i sagornas värld är kul, då man kan lära sig känna igen arterna.


Men jag hade svårt att läsa fågelljuden i boken. Men det har ingen betydelse. Min son gillade boken lika mycket ändå.


Författaren Joar Tiberg är poet och det här är hans första barnbok. Jag skulle gärna se fler barnböcker ifrån honom.

Ängeln och skyltdockan

Ängeln och skyltdockan” är en ungersk sagoklassiker från 1957.Syskonen Anna och Johan är 5 och 6 år gamla. Deras mamma är död och de bor hos snälla frun Barbara Borg. Barbara berättar ofta för barnen om deras mamma. Många är gångerna då hon talar om för syskonen hur starkt deras mamma älskade dem.En dag i december, precis innan julafton, inträffar något märkligt. Barbara och syskonen är som vanligt på väg till dagis då Barbara ser en skyltdocka som ser på pricken är som barnens mamma.Så händer ett under – skyltdockan ler mot barnen. Men det är bara barnen som ser det. Nästa dag skyndar de till skyltdockan och denna gång pratar skyltdockan till dem. Barnen kan inte tro sina ögon.Är det ett mirakel som sker? Eller är det endast 2 barns drömmar och fantasier om en saknad mamma. Jag tycker att det här är en fin saga som ger tröst.

Dassböcker för hela familjen

Det finns en mängd olika dassböcker. De kan vara rätt så roliga tycker jag. Semic förlag har gett ut dassböcker till hela familjen.Berts dassbok – nattpass på utedass” är kul för de som gillar Bert. Bert har låst in sig på toaletten för att skriva en dassdagbok och han avslöjar de roligaste och pinsammaste sakerna som han varit med om. Den är fylld av tips, serier mm. Givetvis dyker även Åke, Lill-Erik, värstingen Klimpen och Berts alla tjejer också upp i boken.

Herrarnas krystade dassbok” är boken för alla män, med humor på mäns vis. Historier, klichéer och skämtteckningar finns samlat här . Här finns listan med sanningen om kvinnor, listan på varför öl är bättre än kvinnor, serien Rocky mm.


Damrummet” är humor på kvinnors vis. Roliga citat, listor, serier och teckningar finns samlat här. Här finns listan med 20 tecken på att du börjar bli gammal, 10 orsaker till att Gud skapade Eva, journalgrodor, listan på när du vet att du är mamma, skämt om män mm.


Det är  3 tokroliga böcker. Själv gillar jag ”Damrummet” bäst och jag har suttit och flabbat för mig själv när jag läst den. Men att jag gillar den bäst är nog för att jag är kvinna. För min man kom över ”Mäns krystade dassbok” och han skrattade gott åt den. Skulle jag visa böckerna för någon Bert fantast, skulle han nog välja "Berts dassbok". För alla 3 böckerna är roliga.

Blomstrande idéer - Minna Mercke Schmidt

Jag har precis fått en ny favoritbok. En bok som jag inte anade skulle vara så här fin. Boken är skriven av Minna Mercke Schmidt och det är hennes debutbok. 

Minna är blomsterkreatör och bloggare. Hennes blogg ”Blomsterverkstan” har ca 1500 besökare per dag. Jag förstår varför efter att ha tittat i hennes underbara bok. 

I boken får vi lära oss hur man steg för steg kan skapa enastående arrangemang och kransar i Shabby Chic stil. Idéerna är indelade efter säsonger och det är många gånger tänkt att man ska kunna skapa av det som säsongen erbjuder. Mosshjärta av hönsnät, rönnbär till krans och bordsarrangemang och mossboll med ljungtäcke är bara några av idéerna i boken.

Här behövs inga förkunskaper. Sådana arrangemang jag tidigare aldrig skulle vågat mig på att ens prova göra känns nu som jag visst skulle våga mig på ett försök. Men att bara titta i boken är en fröjd för ögat.

Jag vet vad jag ska göra nu.... besöka bloggen ”Blomsterverkstan”. ”Blommor gör vardagen vackrare” – det gör de verkligen!

Idébok om ljuset i din trädgård

Att lyckas skapa bra ljus i sin trädgård betyder mycket för stämningen. Men det kan vara svårt att veta hur man ska göra för att få fram effekter och den känsla man är ute efter. Nu har det kommit en hel bok för att hjälpa dig (Semic förlag).

Att kunna blicka ut över en upplyst dam, en belyst blomma, eller små spotlights gör mycket för stämning. Denna bok lär ut hur man planerar ljuset, arrangerar med sten, belyser växter och vatten och använder levande ljus mm.

Lätta beskrivningar och steg för steg instruktioner guidar läsaren till hur man lyser upp sin trädgård. Författarna Britt-Louise och Göran Malms bok ger dig möjlighet att njuta av din trädgård i ännu större utsträckning.

 

100 pioner

Jag älskar lukten av pioner – för mig är det sommar. Jag älskar även pionernas vackra blommor.


Nyligen har det släppts en jätte vacker bok om pioner (Semic förlag). Boken är fylld med 100 olika sorters pioner.


Genom att välja pioner med olika blomningstid kan man ha pioner i trädgårdarna från maj till juli. Pioner är tåliga och trivs i hela landet, ända upp till fjälltrakterna faktiskt.


Här kan man läsa om pionernas ursprung, odlade pioner, placering, plantering, skötsel, förökning, sjukdomar, skadedjur samt nybörjarens vanligaste frågor.


Jag tycker att det här är en komplett bok om pioner. Susanna Rosén har gjort en underbar bok, som inte bara är en fröjd för ögat med alla vackra bilder utan även väldigt lärorik.

Första trädgårdshjälpen - Susanna Hultin och Gunnel Carlson

En annan sak som hör sommaren till är trädgårdar. Semic förlag har nyligen utgett en bok för dig som behöver baskunskaper i trädgårdsskötsel.


Susanne Hultin är känd från TV:s ”Söderläge”. I den här boken svarar hon på de vanligaste trädgårdsfrågorna och trädgårdsprofilen Gunnel Carlson bjuder på inspirerande tankar om trädgård.


Boken besvarar verkligen de frågor man som nybörjare har om sin trädgård. Det finns kapitel om beskäring, förökning, odling, jord, gödsel, växtval, plantering, design, gräs, gräsmatta, sjukdomar, skadedjur, växthus och uterum.


Allt känns väldigt lättillgängligt. Man kan slå upp efter den fråga man har eller läsa för allmän information. Till varje kapitel besvaras mängdvis av frågor.


Det här är en liten nätt bok , med slitstarkt omslag – perfekt att ha med sig ut i trädgården.

Buffé helt enkelt 101 rätter för alla fester - Jon Hansson

Något som alltid är roligt är nya kokböcker. Semic förlag har precis släppt en jätte praktisk kokbok. En kokbok för alla tillfällen när man kan bjuda på buffé. För nästan alla har stått inför ett högtidligt tillfälle och undrat vad man ska bjuda på. Det passar alltid att bjuda på buffé. Studentmottagningen, barndop och födelsedagar är utmärkta tillfällen. Alla gillar att plocka de små rätterna och alla hittar något som de gillar.


Jon Hansson är matskribent på Aftonbladet och har stor vana av bufféer. I den här boken har han samlat sina bästa recept och tips för bufféer. Boken rymmer hela 101 recept. Indelat i 11 kapitel. Recept på spett, bollar, snittar såser mm. Det finns oändligt många sätt att kombinera dessa recept på. Till varje recept finns även förslag på vad som passar till.


 En praktiskt del som boken även tar upp är hur mycket mat man kan beräkna per person. Det gäller fisk, vin, kött osv. Bokens bilder är inbjudande och fina, tagna av fotograf Camilla Lindqvist. Det känns att Jan är van vid bufféer. Här finns helt klart något för alla.

 

Hobby - Skapa med betong

Sommaren finns faktiskt där framme och underbart är det när solens strålar börjar värma igen. Jag har bestämt att jag ska ta upp hobbyböcker här på bloggen. Lagomt till våren och sommaren kommer alltid massvis av passande hobbyböcker.


En rolig hobby som jag aldrig provat men som passar utmärkt när man kan börja hålla till ute är betonggjutning. Jag har precis läst 2 böcker om denna trevliga hobby. De är skrivna av samma författare, inredningsjournalisterna och stylisterna Susanna Zacke och Sania Hedgren .

 

 

Första boken är ”Betong en gjuten hobby”. En bok som är lika bra för nybörjaren som för den mer vana. Beskrivningarna i boken är lätta steg för steg beskrivningar. Och det finns massvis av inspirationsbilder. 

För mig öppnas en ny värld med denna bok. Visste inte att man kunde göra så mycket fint av betong. Boken får mig att drömma mig bort till en röd stuga vid havet, där jag står på en vildvuxen trädgårdstomt och skapar något av bokens alla 33 projekt. 

Jag skulle börja med att gjuta ett uppläggningsfat i form av ett rabarberblad samt en gjuten bordsskiva med ingjutna klinkerplattor i blått och vitt. Andra favoriter ur boken är välkomstplattan med text, fågelbadet, parasollfoten med rephandtag och ingjutna strandfynd. Projekten passar naturligtvis lika bra inne i stan,   även om jag i min dröm befinner mig vid havet. 

Uppföljaren heter ”Skapa med betong och mosaik”. Den levererar ännu fler tips på skapande. Många av projekten är sådana som inte kräver extra material, utan man tar vad man har vilket kan vara en stövel eller en bakform.


Projekten är indelade i grupper. Superlätt, lätt, medel och avancerat. Det gör det lätt att se vad man kan börja med.


Efter att ha läst och framförallt bläddrat i första boken var jag förväntansfull och jag blev inte besviken. Hittade en hel del fina saker att göra. Mina favoriter i denna bok är gjutna bokstäver, ringar, trappsteg och sängborden.

 


Det känns som man kan göra det mesta av betong och fantasin sätter inga gränser.


Semic förlag.

 

 

Fordonsboken för alla motorälskande barn

Jag har hittat den perfekt pekboken för att småkillar och tjejer som älskar bilar. Här finns de flesta arbetsfordon. Grävskopan, brandbilen, traktorer, sopbilen och alla jobbar och jobbar de. Sliter hela dagen.

Bilderna är färglade och fina. Det här blir lätt en söndertuggad favorit för bilälskaren.

Förlag: Alfabeta. Författare: Margaret Mayo. Illustrationer: Alex Ayliffe.

 

Torsdagsfoto - Svartvitt landskap

Torsdagsfoto har varit igen. Här kommer min tolkning av svartvitt landskap och HÄR  hittar du fler bidrag.

Uppdatering av inlägget "Lär dig virka supersöta Amigurumi"

Tidigare skrev jag om boken "Lär dig virka supersöta Amigurumi". Inlägget hittar du HÄR.
Dottern blev inspirerad av boken, vilket resulterade i denna söta lilla filur!


Mitt första år... och hundåren som kommer sen

Semic förlag har gett ut en skojig bok för alla som blivit med valp. Har inte sett någon liknande bok tidigare faktiskt. Boken påminner om ”Mitt första år” böckerna som finns för barn. Och precis som i de böckerna ska man fylla i utveckling, framsteg, bilder och viktiga telefonnummer. Men nu gäller det valpen. Jag är 30+ och skulle inte använda boken själv men till alla små mattar och hussar tycker jag boken passar utmärkt. Det är en fin presentbok.

Upplägget är som sagt precis som i ”Mitt första år” böckerna för barn. Här finns plats att skriva det mesta om valpen. Du får fylla i hur valpen kom hem, det första den gjorde när den kom hem, hur länge den sov, vad valpen skäller på, släktträd, viktkurva, tassavtryck, roliga händelser och det finns även plats för att klistra in gulliga foton.


Jag har tidigare fyllt i 3 böcker för barn och deras första år. När jag nu kom till sidan där man ska klistra in valpens första tassavtryck kunde jag inte låta bli att le för det påminnde så mycket om en fylla i-bok för barn. Men det är en rar idé och illustrationerna är jätte fina. Många små mattar och hussar kommer att gilla denna fylla i-bok för hundägare.

Semic förlag hittar du HÄR!

Månen blänker inte längreHunden Tilda sitter på bussen på väg till jobbet. Men denna morgon kör bussen förbi hennes jobb. Tilda skriker att chauffören ska stanna. Men det är för sent för Tilda att kliva av. Bussen har redan börjat stiga mot skyn. Tilda kan inte tro vad hon ser. Bussen kör uppe bland molnen. Tillslut landar bussen på självaste månen. Där träffar gänget mångubben. Han är ensam och längtar efter sällskap. De bestämmer sig för att ta med sig mångubben ner till jorden. Mångubben blir glad. Men vem ska nu få månen att skina?

Månen blänker inte längre” (Sivart förlag) är skriven av Maria Clason. Jag gillar den här charmiga och fantasifulla sagan med glada djur.

Amanda och fågelbadet

Amanda är 6 år. Hennes morbror har köpt ett fågelbad som de ställer ut i trädgården. Amanda älskar att se fåglarna bada. Följande morgon springer hon förväntansfullt upp för att se om några fåglar badar men till sin förskräckelse ser hon att det ligger en svart livlös fågel i badet. En död fågel. Morbror Jack bestämmer att de ska begrava fågeln och de gräver ner honom under ett träd i trädgården.


Amanda och fågelbadet” tar upp funderingar som många barn kan ha. Frågor om döden och begravningar besvaras. Det här är en varm saga om stora  frågor.


Utgiven av Sivart förlag. Text Mi Karlsson Bergkvist.

Hedvig och flickan med himmelsbåten

Hedvig är nyfiken på vad som finns innanför en liten dörr som sitter högt upp på en stallvägg. Undrar vem som bor där? En dag när hon går förbi tycker hon att hon ser någonting som rör sig därinne. Vad kan det vara? Plötsligt åker dörren upp och hon ser en liten flicka i den lilla dörröppningen. Flickan som är den minsta flicka Hedvig sett berättar att hon bor där. Sedan visar hon Hedvig hennes lilla båt – himmelsbåten. Med den kan man segla i luften och det finns en metod för att få Hedvig liten, så de kan segla på molnen tillsammans. Tillsammans åker de ut på ett äventyr.


Hedvig och flickan med himmelsbåten” är ett fantasifullt och spännande äventyr. En historia att leva sig in i.


Utgiven av Sivart förlag. Text Ann-Mari Tormalm. Illustrationer Sara Petersson.

UppfinnarJohanna & skrämselmaskinen

”UppfinnarJohanna & skrämselmaskinen” är den andra delen om UppfinnarJohanna. (Olika förlag) Skriven av Ann-Christine Magnusson.


Nu har Johanna uppfunnit en båt av Sten och Stanleys gamla potta. Men till Johannas stora ilska får hon inte var med när hon ska prova den nya båten i kvarterets största vattenpöl. Taskmörten säger att Johanna är för liten för att vara med och gaphalsen säger åt henne att gå. Johanna travar raskt hem för att uppfinna en uppfinning som får tyst på taskmörtar och gaphalsar. Resultatet blir en läskig uppfinning...

Det här är en bok som många små uppfinnare kan känna igen sig i. Men det är också en bok som handlar om hur det känns att inte få vara med. Fast historien bjuder även på roliga stunder och i slutet håller syskonen ihop. Olika förlag har specialiserat sig på att ge ut böcker som motverkar klassiska könsroller. Det märks även i denna bok om starka Johanna som vägrar ge sig.

Pekbok - Micklan målar

Bokförlaget Olika förlag är specialiserade på nytänkande barnböcker. Det tycker jag gör dem till ett väldigt spännande förlag och jag är nyfiken på deras böcker.

”Micklan Målar” skriven av Lena Arro är den andra boken i serien om syskonen Micklan, Sisse och deras pappa. I första boken försvinner Sisse. Det som är roligt med denna serie är att syskonen är könsneutrala.

Micklan och Sisse är uppslukade av att måla. Pappa försöker få dem att sluta men det går inte. Pappa säger att de ska äta. Men Micklan vill bara måla. Pappa säger att de ska gå ut. Men Micklan vill bara måla. Micklan målar allt. Sisse målar prickar. Tillslut lyckas Micklan även måla ett moln grönt. Micklan målar ända in i drömmarnas värld och Sisse målar en prick i mörkret.

Det här är en härlig pekbok för de minsta barnen. En fantasifull bok där Micklan just nu älskar att måla och vill göra det hela tiden, i fantasin, verkligheten och i drömmarna. Illustrationerna av Pia Johansson är härliga, tydliga och har fina färger. Det här blir lätt en favorit för många barn som kan känna igen sin vardag i historien.


  
Fina illustrationer och visst känns de lite härligt retro 70-tal?


Olika förlag hittar du HÄR!

Lättläst - Min bok om prinsessor

Det finns många fina lära läsa böcker. Men ibland finns det så många att det kan det vara svårt att välja i utbudet. Förlaget Natur & Kultur har gett ut en bok för alla flickor och pojkar som gillar prinsessor. Den tillhör serien lättläst och är perfekt för alla som håller på att lära sig läsa. Språket är enkelt, med korta meningar och stor text.

Mitt ibland oss finns massvis av prinsessor.  Helt vanliga och ovanliga människor. Du kan känna igen en prinsessa på olika saker men det är inte alltid lätt. Prinsessor älskar tårtor, har ofta något fint på sig, en del har kronor på huvudet men det har inte alla. Här får du lära dig allt om prinsessor.

I boken finns även en beskrivning på hur man tillverkar en alldeles egen prinsessäng och man får också lära sig göra en käpphäst. Dessutom finns en steg för steg beskrivning på hur man ritar prinsessor.

Min bok om prinsessor” skriven av Amanda Eriksson är en rolig och smått tokig bok som lyckas hålla intresset uppe genom hela boken. Bilderna går i rosa – i sann prinsess stil.

                                                                             

Hedda och nallen som visslade

Hela familjen sover. Men Hedda kan inte sova. Plötsligt ser hon sin nalle ute på gården. Och han visslar! Dessutom försöker han köra leksakslastbilen ut från sandlådan. Hedda springer ut för att hjälpa honon. När Hedde gjort det kör han med full fart iväg från gården. Hedda undrar var nallen ska åka mitt i natten?

Illustrationerna är gjorda av Pia Alfredsson. De är jätte fina. Man ser sommarnatten framför sig. Författaren Ann-Mari Tormalm har skrivet en söt saga om en liten flicka och hennes nalle.

Och själva nallen som kan vissla är ju bara för söt. För visst är han söt? Och när han kommer tillbaka till Heddas säng kan hon äntligen somna.Förlag: Sivart Förlag.

Andaktsbok för barn - Hej Gud! Är du där?

Liber Förlag har gett ut en andaktsbok för barn att läsa tillsammans med vuxna. Den är fylld med ramsor, visor, dikter, berättelser och bibelfraser. Meningen är att dessa ska ge upphov till samtal om existentiella funderingar. För barn har många frågor och det är det som författaren Inga-Lina Lindqvist har tagit fasta på. Den riktar sig til barn på 5 år och uppåt.


Här får barnen svar på många av deras frågor om Gud. Var finns Gud? Vem har målat regnbågen? Har Gud skapat världen? Har någon gjort mig? mm.


Illustrationerna är gjorda av Dagmar Geisler – de är glada och fina illustrationer, i klara färger.


Det här är en bok för alla barn som har frågor om Gud. Men även rent existentiella funderingar ges svar på. En bok som passar lika bra hemma som i barnförsamlingen i kyrkan.

Bönbok för barn - När jag lägger mig till ro

Det finns en fin liten bönbok för barn, som är utgiven av Libris förlag. Den är fylld med 44 godnattböner. Både kända, okända, gamla och nya. Alla med härliga och glada illustrationer av Dagmar Geisler. Många av bönerna handlar om Guds beskydd under natten men de handlar även om andra saker. Ylva Eggehorn, Åsa Bryhagen och Anita Bohl är några av författarna i boken. Det här är en bok innehållande en fin tradition.

                                        Text hämtad ur boken.

                              ” Min ängel har ett hemligt namn, 
                                  min ängel har en jättefamn.
                              Min ängel kan vara stark och stor,
                                                                     min ängel kan gömma sig i mina skor.
                                                                        Min ängel vet var jag har mitt rum,
                                                                          min ängel vet när jag varit dum.
                                                                       Min ängel kommer när jag ska sova,
                                                                                då hör jag min ängel lova:
                                          
                                                                               ”Sov nu gott du lilla skatt,
                                                                                   jag vaktar dig inatt.” ”
 
                                                                                        Åsa Bryhagen

Klassisk folksaga - Tuppen och hönan i hasseldungen

Den klassiska upprepningssagan av Asbjörnsen och Moe, har fått nytt liv med fina illustrationer av Tord Nygren. Bilderna är ögonfallande, färgstarka och vackra.


Tuppen och Hönan är i hasseldungen för att plocka nötter. Men hönan sätter ett nötskal i halsen. Tuppen skyndar för att hämta vatten för att rädda livet på sin höna. Men källan kräver löv av tuppen, för att ge honom vatten. Tuppen skyndar till linden för löv. Men även linden vill ha något i utbyte. Han vill ha röda gullband. För att få gullband springer tuppen till jungfru Maria. Även hon vill ha något tillbaka.

Stackars tuppen får bara fortsätta skynda runt runt. Alla kräver något i utbyte för att ge honom det han behöver. Smeden vill ha kol, vedhuggaren vill ha en yxa, bagaren vill ha ved, skomakaren borst osv.  


Historien om tuppen som räddar livet på sin höna har funnits länge. Jag förstår att barn gillar den – då barn gillar upprepningar. Den är även bra för minnet, då man tränar minnet genom att försöka minnas de långa rader av händelser som bara växer för var sida som går.


Utgiven av Opal Förlag. Titel "Tuppen och hönan i hasseldungen". Författare Asbjörn och Moe.
Åldersgrupp 4-7 år.

Kraken - Boel Werner

Vad är krakar egentligen för slags djur? Slår man upp krake i djurboken står de att de härstammar från Krakalonien och är djur som en gång kunde flyga och spruta eld. Författarinnan Boel Werner hade faktiskt en krake när hon var liten. Den var söt med rosa nos och långa hängiga öron.


Boel och kraken hade roligt ihop. De åt kakor. För krakar äter mycket och helst kakor. De sprang ihop och gick i skogen tillsammans. På vintern ville inte kraken gå ut, istället satt de inne och läste böcker. Men när det var vår begav de sig ut tillsammans igen.


Krakar måste alltid hållas kopplade, för de springer väldigt fort. Men Boel brukade släppa sin krake lös ändå. Fast en dag när kraken drog som mest hade Boel vuxit upp och blivit stor och stark. Boel bestämde sig då för att lämna kraken vid trollstenen i skogen. Där trivdes den bäst. Men kraken finns kvar där ifall Boel vill komma tillbaka och krama den någon gång.Det här är en bok om att växa upp. En bok om att lämna sina fantasifulla vänner bakom sig. Jag gillar den här boken jätte mycket. Den sätter sprätt på fantasin och är en bok som många barn kommer att gilla jätte mycket. Jag skulle inte bli förvånad ifall flera barn, efter att ha läst den här boken, får en busig krake vid sin sida.

Utgiven av Opal Förlag. Titel "Kraken". Författare Boel Werner. Åldersgrupp barn mellan 4-7 år.

Syrat - en hyllning till den unika nordiska smaken

Syrat – en hyllning till den unika nordiska maten” är en vacker och annorlunda kokbok som speglar den nordiska syrligheten i vår mat. I norden finns en lång tradition av användning av ättika för att bevara mat men även för att få fram en viss smak. Här sätts ättikan i fokus och vi får lära oss hur man använder vinäger och andra syrasättare i modern matlagning. Och olika matkulturer och traditioner blandas på ett kreativt och nyskapande vis.
 

Herman Rasmuson är kocken bakom boken. Han har främst arbetat som kock och krögare på krogar i Stockholm men idag arbetar han som matkommunikatör.


 "Syrat"
innehåller cirka 90 syrade recept med idéer från krog- och kaffekulturen. Recepten är hämtade från Sverige, Finland, Norge och Danmark . De består av fisk, skaldjur, kött, grönt, tillbehör och desserter.


För oss som inte riktigt har koll på ättika och vinäger i matlagning finns en syraskola. Det finns även ett avsnitt med framstående nordiska kockar där de uttalar sig om vår unika nordiska smak.


För mig är det här ett nytt sätt att laga mat. Men recepten är inspirerande och ser goda ut. Här finns mycket jag skulle vilja prova. Inlagd lax, nordiska tapas, knäckepizza med inlagd röding, pastastubbar mm. Det som är roligt är att det både är gamla och nya recept, som känns enkla och kreativa på samma gång. Hela boken är en fröjd för ögat –underbara bilder tagna av prisbelönta matfotografen Pepe Nilsson.


Utgiven av Informationsförlaget som du hittar HÄR!

Torsdagsfoto 29 - Fyra

Så är det torsdag igen och dags för torsdagsfoto. Den här torsdagen är temat fyra.

Min tolkning är 4 små händer.

Har du sett min potta? - Mij Kelly, Ulf Stark

Det här är historien om Lotta Lej som har en viktig sak att uträtta. Men hon får problem, då någon stulit hennes potta. Nu kan inte Lotta kissa. Vem kan ha tagit pottan? Lotta hör med de glada djuren på bondgården. En ko, en häst, ett får och en get – vem är boven? Samtidigt bildar djuren en kö med nödiga. De älskar den röda pottan som de kommit över. När Lotta frågar om de sett den, låsas de inte veta vad en potta är. Men när Lotta ska kissa i busken kommer dock pottan fram.


Har du sett min potta?” är skriven av Mij Kelly. Den svenska översättningen är gjord av Ulf Stark och den är utgiven av Ordalaget Bokförlag. Historien är en glad, skämtsam och fartfylld saga för barn mellan 1-4 år. Den är skriven på rim och har fina och roliga illustrationer gjorda av Mary McQuillan. Det här är en saga för alla barn som är redo för potträning.

2 kokböcker: Saliga soppor, Perfekta pajer - Anna Braw

Jag har tidigare berättat om boken "Nybakat hembakat". En bok med recept samlade från vanliga människor. I samma serie, Kyrkkaffe, har det även kommit 2 böcker till.

Perfekta pajer”
är också en receptsamling från vanliga människor. Fast här är det pajer som gäller. Lyxiga, budget, klassiska, nyskapande, kalla eller varma. Här finns alla olika sorter. Varför inte prova att göra linspaj, tomatpaj med basilika, ostpaj, Agnetas sparrispaj eller snabb annanaspaj?

Saliga soppor” är boken för alla som älskar soppor. Eller för de som vill upptäcka hur många goda soppor det finns. Här finns alla möjliga sorters budget, lyx, snabb, lätt eller mättande. Det är bara att sätta igång att göra Barbros morotssoppa med räkor, indisk linssoppa, bröllopssoppa eller Karins kycklingsoppa.Perfekta pajer” och ”Saliga soppor” har samma behändiga format som ”Nybakat hembakat”. Även här är bilderna fina och tilltalande. Något som gör denna serie rolig är att recepten är insamlade från vanliga matälskare.

Tjejmiddag - Malou Holm & Åsa Swanberg

Tjejmiddag” är kokboken för alla tjejer. Här finns närmare 100 recept samlade. Innehållande smårätter, förrätter, varmrätter och desserter. De gamla barndomsvännerna Malou Holm och Åsa Swanberg ("Smaker från Saltå Kvarn") har satt ihop en samling recept där de utgått ifrån sina egna tjejmiddagar.


Jag gillar den här boken jätte mycket. Menyförslagen är riktade mot alla tänkbara tillfällen, bakisbrunchen, picknicken, förfesten, julfesten, sommarbuffén, fransk mat, asieninspirerat, afternoon tea, vegetariskt, recept för den panka, skaldjur och recept när man har bråttom. Bilderna är vackra och inspirerande. Alla recept i boken ser goda ut och är sådanna jag skulle vilja prova på själv.


En rolig sak med boken är också att recepten är uppblandade med pyssel. Här finns instruktioner för hur man gör sina egna smycken, virkar en värmande sjal, tovar en väska och stickar en mössa mm. Vilket perfekt koncept – en god middag och lite trevligt pyssel för tjejgänget.

 

Lär dig virka supersöta Amigurumi - Annie Obaachan

Amigurumi är de små virkade figurerna som bara verkar bli populärare och populärare. Jag har tidigare läst flera böcker med amigurumimönster. Därför blev jag osäker om den här skulle kunna tillföra någonting nytt. Men det var inga problem med det.


Amigurumi kommer ursprungligen från Japan. För dig som undrar vad amigurumi betyder finns svaret här. Amigurumi är ett nytt ord. Ami betyder sticka på japanska och nuigurumi betyder uppstoppat djur.


Lär dig virka supersöta amigurumi” är utgiven av Kängru Förlag. Här finns mönster för både nybörjare och mer avancerade amigurumiskapare. Gemensamt för figurerna är att de alla blir jätte söta och passar både stora och små. Boken innehåller all information du behöver för att komma igång och du får lära dig hur du väljer både garn, virknålar samt använder de mest grundläggande virkteknikerna.


Boken består av tydliga steg för steg beskrivningar som är relativt lätta att följa. Något jag gillar med den här boken, som jag inte sett i andra böcker, är att det även finns tips på hur man gör egna mönster till påhittade figurer. Något som är jätte kul då man gjort alla figurerna som boken bjuder på. För det finns många olika figurer i denna bok. Vilket ger ett till pluspoäng. När man tagit sig igenom alla figurerna, är det bara att sätta igång med sina egna mönster och då finns det inga gränser.

Kängru Förlag hittar du HÄR!

Dottern blev inspirerad. Vilket resulterade i denna söta filur.

Inred och dekorera ljust & lantligt - Anna Örnberg

Inred och dekorera ljust & lantligt” är utgiven av Semic förlag, under 2009 och skriven av inredningspecialisten Anna Örnberg.

Shabby chic är inredningsstilen där man använder sig av loppisfynd, zink, rost, avskavt, ljusa färger och en lantlig stil. Här finns råd, inspiration och hjälp för att uppnå ett lantligt hem.

Handfasta råd finns på hur man snickrar ett rustikt bord, snickrar en tallrikshylla, renoverar loppisfynd, syr kuddfodral, använder spets och citat. Mängder med fina bilder fyller boken.


Gillar man den lantliga ljusa stilen – så gillar man den här boken.


Jag ser fram emot Anna Örnbergs bok ”Inred lantligt inne & ute”. som utkommer i maj 2010.

Vresiga Valter får en vän - Steve Smallman

Vresiga Valter får en vän” är en härlig historia som precis utkommit i en nyutgåva, utgiven av Libris Förlag. Skriven av Steve Smallman och översatt av Anna Braw.


Valter är en stor, vresig och tjurig björn. Han bor ensam i en stökig grotta. Valter har inga vänner, de andra djuren i skogen är rädda för honom. En dag hittar Valter en uppochnervänd kanin högt uppe i ett träd. Kaninen vädjar om Valters hjälp. Till Valters egen förvåning hjälper han kaninen ner. Kaninen är ute för att rädda stjärnor som fallit ner från skyn. Valter får en stjärna som tack. Han tycker att stjärnan ser ut som ett löv men ställer den ändå på sin hylla i grottan.


Det här är början på en vänskap. Kaninen behöver all hjälp han kan få med att rädda alla stjärnor som fallit ner och Valter behöver en vän.


Även det här är en fin saga. Om vänskap och ensamhet. Om en stor och sur björn som träffar en liten vän som får honom att mjukna upp. Cee Biscoes illustrationer är härliga i denna gosiga må bra saga.

Gosiga Gunnar - Steve Smallan

Från samma förlag, Libris Förlag, kommer en till härlig nysläppt bok som gjorts i nyutgåva, ”Gosa Gunnar”.  Skriven av Steve Smallman och översatt av Anna Braw. Som jag skrivit tidigare så älskar jag barnböcker med en djupare mening. Här är ännu en sådan bok.


Det har kommit en ny leksak till barnens rum, Gunnar. De andra leksakerna undrar vad han kan göra för någonting. Gunnar vet inte riktigt vad han är bra på men någonting måste det vara. De undrar om han kan pipa som en mus, eller brumma som en björn. Men Gunnar kan ingenting av det. Inte heller kan han vifta på svansen. Leksakerna på kammaren vill hjälpa Gunnar att komma på vad han är bra på. Och visst finns det någonting som även Gunnar kan, det kommer de att komma fram till.


Det här är också en jätte fin bok som handlar om att finna sig själv, vilket inte alltid är det lättaste. Men det är även en historia om vänskap. Härliga illustrationer av Tim Warnes förhöjer historien.
Det här är en av de sagoböcker jag kommer att lägga i min hög med favoriter.

Stora Björns stora tröja - David Bedford

Lilla Björns stora tröja” är en nyutgiven bok ifrån Libris förlag, skriven av David Bedford, översatt av Anna Braw.

Det här är historien om två björnsyskon, Lilla Björn och Stora Björn. Stora Björn har vuxit ur sin älsklingströja och Mamma Björn säger att Lilla Björn ska få ärva den. Stora Björn tycker inte det är en bra ide. Han vill ha kvar sin tröja som både är varm och mjuk. Lilla Björn tar snabbt på sig tröjan, äntligen får han vara som Stora Björn. Men när Lilla Björn råkar smutsa ner tröjan blir de ovänner och skiljs åt. Fast det dröjer inte länge innan Stora Björn känner sig ensam och letar i hela skogen efter sin bror. Men vart har Lilla Björn tagit vägen?


Det här är en varm historia om 2 syskon och deras kärlek till varandra. En historia som alla syskon kan känna igen sig i, då känslorna är realistiska. En jätte fin berättelse med härliga illustrationer av Caroline Pedler. Ett plus för att det är en läsa-känna-bok. Tröjan är gjord i sammet, så barnen kan känna på den på varje sida.

Libris förlag hittar du HÄR!

Torsdagsfoto - Ovanför dig


Bloggen kommer att delta i
Torsdagsfoto varje torsdag. Denna första vecka i torsdagsfoto är temat "ovanför dig".
Min tolkning av temat är från berget i Fredrika - där en Buddahstaty står.
"Högt där ovanför finns Buddastatyn. Längst ut på takets kant sitter en liten klocka som ringer i vinden."

Smaker från Saltå kvarn: maten brödet kakorna

Smaker från Saltå kvarn: maten brödet kakorna” är utgiven av Ordalaget Bokförlag. Skriven av Åsa Swanberg.


Sverige är inne i en hälsotrend, med fullkorn, surdeg, ekologiskt, Gi-metoden mm. Det de flesta inte vet är att redan på 60-talet producerades dessa produkter på Saltö kvarn. Där tillverkade man fullkornsprodukter gjorda av biodynamiskt odlad spannmål. Sedan dess har de jobbat på i skymundan. Ända tills Sverige slogs av hälsotrenden. Nu säljs deras produkter i matbutiker över hela landet.


Här är receptsamlingen med Saltå kvarns recept som bas. Över 140 recept med mat, bröd och kakor. Boken är inte bara en receptsamling, utan man får över höra om Saltå kvarns historia och filosofi. Filosofin som bygger på att god och nyttig mat hjälper människan att utvecklas fullt ut. Att äta rätt är inte det lättaste. I denna bok får du massor av förslag. Man får lära sig hur man serverar en god middag med bulgur, strör en näve rostade frön över salladen, gör dipp med bönor som bas eller byter ut chipsen mot nötter. Surdeg, nötter, frön, gryn, torkad frukt, fullkorn och böner är något som ligger som grund i recepten.


Det här är en vacker kokbok. Den skickliga matfotografen Wolfgang Kleinshmidt som medverkat i många kokböcker har tagit underbara fotografier. Den som vill lära sig laga nyttig mat för kroppen får här massvis av uppslag och kunskap.
Varför inte prova att göra dinkelköttbullar, böndipp, surdegsbröd, äppelbröd, citronkaka med sesamfrön?


Ordalaget förlag hittar du här.

Kokbok för kära - Linn Larsson

Kokbok för kära” av Linn Larsson är en jätte fin presentbok. Fylld med kärlekscitat och romantiska måltidsförslag är den underbar som förlovnings- och bröllopspresent.

Recepten i boken är inbjudande. Fina bilder. Allt känns lättlagat. Här finns recept till fredagsmyset, picknicken, parmiddagen, söndag i sängen, nattamat, småplock och andra romantiska måltider.


Stekta bananer i farinsocker, pizzabullar med sting och parmesanangrissini är bara några av recepten i boken.


Det här är en fin och rolig presentbok. Utgiven av Ordalaget Förlag.

Nelly och Ninen - Stina McMullin

Från Sivart Förlag kommer också ”Nelly och Ninen”, av Stina McMullin, utgiven 2009.

Även denna bok har fantastiska illustrationer med tydliga bilder i glada färger, vilket gör det lätt att fånga barnens intresse.


Nelly ligger i sin säng och ska sova. Mamma har redan stoppat om henne. Ibland är det inte det lättaste att somna, då man är rädd för mardrömmar. Tur att Nelly har Ninen hos sig. Han följer med henne till drömmarnas värld. Där är han stor och stark och kan skydda Nelly i otäcka drömmar.


Det här är en saga som börjar när Nelly sommar och utspelar sig i drömmarns värld. Där kan man både åka kana och busa. Men det är tur att Nelly har Ninen om det skulle komma något stort monster. Det här är en glad och fin historia, kryddad med lite spänning för de små.


Sivart Förlag hittar du här!

Tekla Tiger och JAG-boken - Mi Karlsson Bergkvist

Som jag skrev tidigare så älskar jag när jag hittar barnböcker med en djupare mening. Nu har jag hittat ännu en sån.

Från Sivart Förlag kommer ”Tekla Tiger och JAG-boken”, skriven av Mi Karlsson Bergkvist och illustrerad av Annelie Olsson . Det är en underbar sagobok, med fina bilder, som handlar om adoption och frågorna runtomkring som många barn har.

Tekla är en liten tiger som går på dagis. En dag ska de visa sina JAG-böcker med bilder på sina familjer. Tekla är så stolt över sin bok, ända framtill att kompisarna uppmärksammar att hon inte alls ser ut som sina föräldrar. Kompisarna har inte tänkt på det tidigare och Tekla blir jätte ledsen.

De frågar hur det kan komma sig att Tekla inte är lik sina föräldrar? Är de inte hennes föräldrar? Vem är då hennes föräldrar? Barnen har många frågor.


När Teklas föräldrar kommer får barnen svar på sina frågor och lär sig att man behöver inte vara lik sina föräldrar för att det ska vara ens föräldrar och att det finns många sett att bli föräldrar på. Tekla har inte legat i sin mammas mage och det kallas adoption. Men Teklas föräldrar älskar henne lika mycket för det och gör samma saker för henne som alla andra mammor och pappor.


Det här är en jätte fin och viktig bok. Den handlar egentligen inte bara om adoption utan även om utanförskap överhuvudtaget och hur det känns att vara annorlunda. Barn lär sig mycket genom denna saga.

Massage på 10 minuter - Eilean Bentley

I Januari 2010 utom en nyutgåva av den populär boken ”Massage på 10 minuter”. Boken är skriven av Eilean Bentley och utgiven av Semic förlag.


Boken riktar sig till den stressade nutidsmänniskan. Stress ger lätt spända muskler och genom att unna sig en paus kan spänningar släppa.

”Massage på 10 minuter” erbjuder ett urval av olika massagetekniker och riktar sig mot hela kroppen, eller olika kroppsdelar. Eftersom det ofta är svårt att få tiden att räcka till, beskrivs här övningar som inte tar lång tid. Övningarna är illustrerade med tydliga bilder som gör det lätt att se hur man ska göra. Det finns övningar för huvudvärk, trötthet, spänningar, stela muskler, helkroppsmassage mm. Bara några minuters massage är skönt för kroppen och gör skillnad.

”Massage på 10 minuter” är en bra och lätt handbok i massage som ger dig tillräckligt med information för att kunna använda dig av massage i vardagen. Den har ett behändigt format – lätt att ha med i handväskan – perfekt för dagens människor.

Träna med gummiband

Ett annat intresse bloggen kommer att bevaka är träning.

Semic förlag släppte under januari 2010 ett praktiskt träningssett, ”Träna med gummiband”. Med boken följer ett träningsgummiband, så det är bara att sätta igång.

Gummibandsträning är både effektivt, stärkande för kroppen och passar alla. Här finns  program att följa som går igenom hela kroppen. Drygt 100 övningar med tydliga bilder gör det också lätt att förstå hur övningarna ska gå till.

Många har idag svårt att få ihop sin tid men vill ändå träna. Med en sån här bok kan man lära sig att träna hemma när tid finns. Inga komplicerade maskiner behövs – endast gummibandet.

Jag gillar att boken riktar sig till alla, både nybörjare och mer träningsvana. Att den innehåller speciella program för seniorer, juniorer, gravida, idrottare samt för kontoret är ett stort plus. Efter att ha bestämt vilket program som passar, är det bara att köra igång.

 

 

Skyddsbängeln - Ursel Scheffler

Jag gillar barnböcker som förutom att vara rent underhållande även har ett budskap. Blev så glad då jag hittade ”Skyddsbängeln” som är skriven av Ursel Scheffler och utgiven av Libris förlag.


Vi får följa den busiga skyddsängeln Hieronymus. Ängeln som har svårt att klara änglarnas skola för att bli nedsänd till jorden som skyddsängel. Hieronymus har stort hjärta men busig som ingen annan. Istället för att sitta i skolbänken, hittar han på det ena buset efter det andra.


Tillslut blir det även Hieronymus tur att flyga ut genom Himlaporten ner till jorden för att bli skyddsängel till en liten pojke. Men pojken visar sig vara lika busig som Hieronymus och det blir inte det lättaste jobbet att skydda honom.


Illustrationerna i denna bok är gjorda av Jutta Timm. Jutta har fått flera priser för sina illlustrationer och det märks för även i denna bok är illustrationerna fantastiska. Bildernas mjuka och fina färger, tillsammans med en fin historia gör ”Skyddsbängeln” till en perfekt godnattsaga.