Hallowen boktipsOmslagsbild: Lilla Spöket Laban - Stor och duktig Omslagsbild: Spökhistorier från det svarta skeppet Omslagsbild: Vem spökar, Alfons Åberg? Lilla Monsterboken

Varulvsboken Zombieboken Dracula Vampyrens märke

Passa på nu!


Imorgon kommer två vinnare att utses här på bloggen.


Glöm inte bort att anmäla Er till tävlingarna om Ni inte redan gjort det:

Kakfat från Kid's Concept och Presentkort för fotoprodukter hos Sumopix  


H&M Home - Holiday Trends 2010
Jag såg precis H&M bilder från deras fina kollektion H&M Home julkollektion 2010. Den föll mig helt i smak. Mycket gick i färgerna vitt, silver, linne och rött. Förra julen firade vi utomlands, så jag hann inte pynta så mycket här hemma. I år känner jag för att göra det riktigt julfint hemma.
Mina favoriter från H&M julkollektion är:

 

Bilderna lånade från H&M

Bajsfesten - Alex Schulman

 


Alex Schulmans blogg om sin lilla dotter har jag inte undgått. Sedan så är Emma Adbåge en av mina favoriter. Har recenserat hennes böcker Sven Sticker och Leni är ett sockerhjärta. Jag blev riktigt nyfiken när jag hörde att Alex Schulman skrivit en barnbok, Bajsboken (Rabén&Sjögren) som Emma Adbåge hade illustrerat.


Alex blogg
Att vara Charlie Schulmans pappa hade 250 000 läsare varje vecka. De populäraste inläggen var de där Alex förde en dialog mellan sig själv och sin dotter. Inlägg där bebisen Charlie uttrycker sig i fullständiga meningar. De blogginläggen blev utgångspunkten för den här bilderboken.


Bokens karaktär Nikki är en bebis som svarar i fullständiga meningar. Hon och hennes pappa har diskussioner som två vuxna emellan varandra. En morgon när hennes pappa byter hennes blöja har det inte kommit något bajs. Dagarna går och det kommer inget bajs. Pappa börjar bli orolig och undrar varför det inte kommer något bajs. Tillslut kräver han ett svar. Jag spar mig, svarar Nikki. Nikkis pappa undrar till vad. Men han får inget riktigt svar. Dagarna går och Nikki bajsar inte. Nikkis mage är tillslut rund som en fotboll. Och tillslut kommer dagen som Nikki sparat sig till... bajsfestdagen. Och visst kommer det bajs!


Jag kunde aldrig ana hur mycket bajs den här sagan skulle innehålla. Men jag tror att många små barn kommer att tycka den är rolig. Själv tycker jag att det blir finurligt och underhållande med fullständiga meningar från en bebis. Dessutom älskar jag Emmas illustrationer som är fantastiskt fina som vanligt.

Rita lätt djur

Rita lätt : djurRita lätt djur
av Esbjörn Jorsäter (Bonnier Carlsen) är en jätte fin bok för barn som vill lära sig rita olika djur. Jag tycker att såna här böcker ofta är väldigt avancerade och svårighetsnivån ligger högt. Som Ni vet är det viktigt att börja på ett lätt nivå för att något ska bli roligt. Här känns det precis så. Beskrivningarna är lätta och känns som något de flesta kan fixa själva. Många figurer är uppbyggda efter runda ringar och utifrån dem målar man ögon, snablar mm. Det här är en toppenbok med andra ord. En bok som lär ut ett lätt sätt att teckna olika djur på. Köp!

 

Hallå, Mamma Mu, är det du? : Mamma Mu åker bobb

Hallå, Mamma Mu, är det du? : Mamma Mu åker bobbJag tipsade Er precis om en den härliga julsagan Mamma Mu och Kråkans jul. Jag tänkte även tipsa Er om en till härlig saga med radarparet Mamma Mu och Kråkan. Det är en ljudinspelning (Rabén&Sjögren) på boken Mamma Mu och Kråkan åker Bob. Det är Jujja Wieslander som själv läser upp sina sagor i både mina ljudbokstips med Mamma Mu och Kråkan. Den här inspelningen är drygt 40 minuter lång. Den innehåller även fler berättelser och sånger med Mamma Mu.


Det är vinter och Mamma Mu åker bob. Hon faller av bobben och rullar en lång bit i snön. När hon äntligen stannade såg hon ut som en stor snöboll med horn. Mamma Mu skrattade åt sig själv.

Missa inte de här sagorna med Mamma Mu, de är bara bäst!

Hallå, Mamma Mu, är det du? : Mamma Mu och Kråkans jul

Hallå, Mamma Mu, är det du? : Mamma Mu och Kråkans jul

Det har kommit en ljudinspelning (Rabén&Sjögren) av boken Mamma Mu och Kråkans jul. Skivan innehåller även fler berättelser och sånger med Mamma Mu. Total speltid är drygt 40 minuter. Sagan passar förträffligt till barn i åldern 3-6 år. Mammu Mu och Kråkan är ett oslagbart radarpar med mycket humor. Jag rekommenderar den här skivan starkt.


Det är julafton. Snön faller. Men Kråkan har ingen julstämning. Det är ensamt och kallt i kråkboet och han har dessutom kvällen innan råkat öppna alla julklappar han gjort till sig själv. Då är det tur att det finns fina vänner som Mamma Mu, som vet hur man ordnar det juligt och mysigt för en ko och en kråka.

 

 

LasseMajas Detektivbyrå - Tågmysteriet

Tågmysteriet

En annan av Martin Widmarks böcker med LasseMajas Detektivbyrå som kommit på ljudbok är Tågmysteriet (Rabén&Sjögren) Det här är den sjunde fristående delen i deckarserien. Lika bra och spännande som de övriga böckerna. Inläst av Johan Ulveson och cirka 50 minuter lång.


Polismästaren i Valleby ska vakta en säck med pengar på tåget. Närmare bestämmt 4 miljoner i gamla sedlar som ska förstöras. Men ve och fasa polismästaren råkar slumra till. Hur ska det gå? Givetvis är pengarna borta när han vaknar. Som tur är finns Lasse och Maja också med på tåget. De tar sig an fallet!

 

LasseMajas Detektivbyrå - Muminmysteriet

Mumiemysteriet

Martin Widmarks böcker med LasseMajas Detektivbyrå är fortfarande oerhört populära bland barn i åldern cirka 6-10 år. Många av böckerna har även släppts som ljudböcker. Mumiemysteriet (Rabén&Sjögren) är en av deras böcker som nu även släppts som ljudinspelning. Det är en inspelning på drygt 40 minuter, uppläst av Johan Ulveson. Välgjort och spännande. En mycket bra deckare för barn.


Vad är det som händer på museet i Valleby? Har den uråldriga mumien från Egypten verkligen vaknat till liv? Nattvakten är livrädd och säger att han sett mumien gå runt inne i museet. Dessutom har museets värdefullaste tavla blivit stulen och mumien har lämnat ett brev där han kräver mer pengar och pratar om mumiens hämnd. Men en mumie har väl ingen nytta av pengar? LasseMajas Detektivbyrå kopplas in på det mystiska fallet. (Det här är bok fem i serien)

Bröderna Lejonhjärta - Astrid Lindgren

Bröderna Lejonhjärta

Jag älskar Astrid Lindgrens sagor. Är de inte fantastiska varenda en? Rabén&Sjögren har nyligen släppt en cd-bok med en inspelning av sagan Bröderna Lejonhjärta. Uppläsare är Astrid Lindgren. Inspelningen är över fem timmar lång och lämplig för barn från sex år och uppåt.


Jonatan och Skorpan är bröder. Skorpan är svårt sjuk och döende. Skorpan har precis fått veta att han ska dö och är rädd. Då berättar Jonatan för honom om Nangijala, landet dit man kommer när man dör. Skorpan förstår inte hur det kan vara så hemskt att en del måste dö när de inte ens fyllt tio år. Då berättar Jonatan mer om Nangijala. Landet där alla sagor sker, där det är äventyr från morgon till kväll. Skorpan ser upp till sin starka storebror och säger att med honom skulle han våga vilka äventyr som helst men utan honom är han bara en liten krake.


Så utbryter en brand i huset där de bor. Jonatan och Skorpan tar sig inte ut. Då tar Jonatan Skorpan på sin rygg och hoppar ut genom köksfönstret. I hoppet skadar sig Jonatan allvarligt, så allvarligt att han dör. Det sista han säger till Skorpan är, Gråt inte Skorpan, vi ses i Nangijala. Senare landar en vit duva vid Skorpans fönster och Skorpan tar det som en hälsning från Jonatan. Två månader senare dör även Skorpan och bröderna återförenas i Nangijala där sagornas äventyr väntar.


Den här sagan är så bra. Både spännande, fin och läskig på samma gång. Ett julklappstips!

Mysteriet döden

Mysteriet döden 


Mysteriet döden
(Bonnier Carlsen) handlar om vad som kan hända efter döden. Ingen levande människa vet riktig vad som händer efter döden. Det enda man vet säker är att alla människor på jorden någon gång ska dö. Här förklaras teorierna som finns på ett barns nivå. I den här boken finns svaren på många frågor som barn kan ha om döden. Frågor som kan vara svåra att ställa men också svåra att svara på. Vad är själen? Vart tar själen vägen? Finns spöken? Kan döda ta kontakt med människor på jorden? Kan man återfödas eller blir allt nattsvart? Sådana frågor diskuteras i boken.


Författaren Jonathan Lindström är duktig på att svara på och resonera kring svåra frågor. I den här boken resonerar han kring vad som händer efter döden på ett fint vis. Boken är illustrerad med detaljrika bilder
.

Underbara pekböcker i retro stil

Jag gillar retro. Därför blev jag extra glad då jag hittade två pekböcker som andas retro. Båda böckerna ingår i samma serie. Böckernas bilder är super fina och de har många detaljer att titta på.


Vår fina bil (Egmont Kärnan) är gjord i tålig kartong och tål många läsningar. Boken handlar om när familjen gör en söndagsutflykt med sin fina bil. De har packat med sig fika, extrakläder och leksaker, de är redo för en rolig dag. Det är pappa som kör bilen. På en rastplats tar de paus och fikar sitt fika. Mums!


Min lillebror (Egmont Kärnan) handlar om hur det är att få ett syskon. En dag berättar mamma att det är en bebis i hennes mage. Snart går det att känna bebisen sparka i mammas mage. En dag åker mamma till förlossningen där bebisen ska födas. Sedan kommer mamma hem med lillebror. Men då är allt inte som det brukar vara!

Djurkomisar - en hänga på vagnen-bok

Djurkompisar (Egmont Kärnan) är en liten bok att fästa på barnvagnen, sängen eller vid skötbordet. Bokens mått är 90*90 cm. Bokens färger är klara, vilket gör att små barn fäster sin blick vid dem. I boken finns tydliga tecknade bilder av djur och på sista sidan finns en liten spegel som barnet kan spegla sig i. En fin bok men ingen som utmärker sig i mängden.

Toy Story 3

Lagom till Toy Story 3 utkom har det även kommit flera olika produkter från filmen och äntligen är favoritleksakerna tillbaka. Andy har blivit stor och ska flytta hemifrån och börja på college. Woody, Buzz Lightyear och alla de andra leksakerna som vi känner sedan tidigare, kan inte längre stanna i Andys rum. De är oroliga för vad som ska hända dem. De vill inte bli bortglömda på vinden och ger sig ut på ett äventyr.


Egmont Kärnan har gett ut en härlig målarbok från filmen,
Toy Story 3 Målarbok. Boken är fylld med fina bilder från filmen att färglägga. Här finns alla favoritleksakerna och även nya figurer med. Till varje bild hör en kort text som förklarar vad som händer. En fin och spännande målarbok med tydliga bilder att färglägga.


Egmont Kärnan har även gett ut en bok från samma film, Toy Story 3 – Nya vänner. Det är en spännande bok med sju olika ljudeffekter som spetsar till sagan. Även här får vi följa med leksaksgänget. Woody och Buzz Lightyear får en ny vän. Lagom med spänning inrymmer boken.

Min pottbok

 


Från Egmont Kärnan kommer två roliga och fina potträningsböcker. En rosa och en blå. En för flickor och en för pojkar. Varje bok innehåller 20 klistermärken att ge till barnet efter varje pottbesök. Klistermärkena kan fästat i boken eller användas på annat vis.


I den rosa pottboken går några flickor till affären. De köper fina pottor och trosor. Nu när de har supertrosorna behöver de inga blöjor längre. Nu är det dags att prova pottan. Boken är illustrerad med många fina och uppmuntrande bilder. Allt går i rosa och sidorna är fyllda med gulliga tjejer som ska gå på pottan. I den blå pottboken är det pojkarna som går till affären. De köper de finaste kalsongerna. Sagorna är precis likadana fast här går allt i blått och det är pojkar överallt istället.


Det man kan kritisera dessa sagor för är att de inte är könsneutrala, utan så tydligt är riktade mot flickor eller pojkar. Men jag stör mig inte på det. Tycker att det fungerar bra här. Sagorna är väldigt lärorika och uppmuntrande med pedagogiska bilder. Det här är böcker för de små pottränarna. Dessutom ser första sidan ut som en toalettring – kul!

Disney Pixar Bilar Bärgarn och Blixten McQueen

 


Disney Pixars
Bilar är omtyckt. Egmont Kärnan har precis släppt två fina pekböcker i hård kartong med karaktärerna från filmen. Böckernas bilder är fina och tydliga. Jätte fina sagor till alla biltokiga!


I
Blixten McQueen får vi träffa Blixten McQueen. Blixten McQueen är den yngsta och snabbaste racerbilen på banan. Hans stora intresse var att vinna racerlopp. Men så hamnade han i Kylarköping och fick massor av nya vänner. Då upptäckte Blixten McQueen att det viktigaste inte är att vinna, utan att ha goda vänner.


I
Bärgarn får vi lära känna Bärgarn. Den häftigaste bilen på vägen om man frågar Bärgarn själv! Han bor också i Kylarköping, den charmigaste staden i hela Förgasars kommun. Bärgarens bästa vän är Blixten McQueen. Tillsammans hittar de på massor av busiga upptåg.

Här kommer rymdskeppet

Här kommer rymdskeppet


En barnbok som jag direkt tog till mitt hjärta är,
Här kommer rymdskeppet (Rabén&Sjögren) Det finns flera böcker om Halvan. Jag gillar böckerna om Halvan. De innehåller lagom med spänning och flera intressanta detaljer. Författaren Arne Norlin och tecknaren Jonas Burman gör noggranna studier inför varje bok och det märks.


Nu är det dags för Halvan att ge sig ut i rymden. Halvan har gått flera år i rymdskola och nu är han redo för att ge sig ut i rymden tillsammans med sitt team. Rymdteamet är spända av förväntan. Snart är uppskjutningen. Fjorton dagar ska de tillbringa i rymden. Så är det dags för uppskjutning och de kliver ombord på rymdfärjan. Ute i rymden kopplas deras rymdfärja ihop med en rymdstation. Där utför Halvan och hans team ett viktigt arbetsuppdrag under en rymdpromenad. Sagan innefattar massor av spännande fakta om rymden. Läs!


Lätta fakta om fjärilar

Lätta fakta om fjärilar

Lätta fakta om  fjärilar (Berghs förlag) ingår också serien Lätta fakta. Böcker som riktar sig till barn i 6-9 års åldern. Precis som titeln anger handlar den här boken om fjärilar. Korta faktaavsnitt med bilder anger lättförståeligt fakta. Här kan läsa många spännande fakta om fjärilar.

Lätta fakta om balett

Lätta fakta om balett


Lätta fakta om balett (Berghs förlag) tillhör också serien Lätta fakta. Böcker som riktar sig till barn i 6-9 års åldern. Här får man lära sig om balett. Hur går det till på en balettlektion? Vilka är grundstegen i balett? Hur ser dansarens vardag ut? Det och mycket mer om balett kan man läsa om här. Allt indelat i korta faktaavsnitt och rikligt illustrerat med bilder. Det här är en perfekt bok för alla barn som går på dansskola. Och alla som gillar dans!

Lätta fakta om reptiler

Lätta fakta om reptiler


Lätta fakta om reptiler
(Berghs förlag) tillhör serien Lätta fakta. Böcker som riktar sig till barn i 6-9 års åldern. Den här boken passar de barn som är intresserade av reptiler. Vad är en reptil? Hur bor reptiler? Vad äter de? Det och mycket mer om reptiler kan man läsa om i boken. Allt är indelat i korta faktaavsnitt och rikligt illustrerat med fina bilder. En intressant och pedagogisk bok för alla barn som är intresserade av reptiler.

Leksaks tips


Det här träleksakerna funderar jag på att beställa till min dotter som snart fyller år. Hon och hennes lillebror leker ofta tillsammans med sin leksakspis. Tror de skulle tycka om att ha något att duka med. Dessutom är träleksaker hur fint som helst tycker jag!Leksaksmat - Bröd i skivorLeksaksmat - pålägg


(Jag har sett träleksarna i många olika webbshoppar. Jämför bara priset, för det skiljer sig lite åt har jag sett)

Kjelle börjar på hunddagis

Kjelle börjar på hunddagis

Kjelle är en liten hund som gillar att vara hemma med sin matte Bettan och mysa. Kjelle och Bettans dagar är fyllda av spännande saker. Men en dag ringer telefonen och Bettan har fått ett jobb. Kjelle blir orolig. Vad ska hända med honom nu? Men Bettan säger att Kjelle ska börja på hunddagis. Den natten kan inte Kjelle sova. Hur ska det bli på hunddagiset? Tänk om de andra hundarna är dumma, stora och arga? Vem ska hjälpa honom då? Nästa morgon går Bettan och Kjelle till hunddagiset. Kjelle vinkar med sin lilla tass och Bettan går till jobbet. Kvar med de andra hundarna blir Kjelle. De andra hundarna undrar vem Kjelle är? Kjelle blir nervös men det dröjer inte länge innan alla hundarna lekar i full fart tillsammans och när Kjelle kommer hem kan han knappt vänta till nästa hunddagisdag...

Kjelle börjar på hunddagis (Berghs förlag) en charmig saga med ljuvliga illustrationer av Mia Maria G
üettler. Författaren Kajsa Gordon har gjort en bok för alla barn som ska börja på dagis. Fint tema!

Sov gott : upp och ner & under vattnet

Sov gott : upp och ner & under vattnet

Sov gott upp och ner & under vatten? (Berghs förlag) är skriven av Thérése Bringholm och Inger Scharis. Det är en charmig och finurlig saga med faktainslag för barn i ålder 3-6 år.


Här får vi höra om olika djurs spännande sovvanor. Vilket djur sover nästan hela dagarna? Vilket djur sover upp och ner? Vilket djur kan stå och sova? Vilket djur sover med öppna ögon?

Sagan är illustrerad med fina bilder. Jag gillar historien som både är rolig, lärande och spännande. Ett tips för alla barn som är intresserade av djur!

Mera passion för pärlor

Mera passion för pärlor (Ica Bokförlag) är en bok som vänder sig till alla som vill ska med pärlor, både nybörjare och den mer vana som söker utmaningar. Författaren Maja Kärrlander har arbetat med pärlor i mer än 15 år och driver butiken Pärlshopen och håller kurser i smyckedesign. Hon har tidigare gett ut boken Passion för pärlor.


Boken innehåller tydliga beskrivningar på olika halsband, armband, örhängen, ring, tiara och brosch. Man får man lära sig göra pärlberlocker, pärlknutar, flätningar och makramé. Förrutom smycken finns även beskrivningar till vissa inredningsdetaljer man kan skapa med pärlor. Det märks att Maja arbetat  länge med pärlor och smycken och att hon kan sin sak. Hennes smycken är skit snygga!

Massa vinnare igenNu avslutar jag helt Paddingtonveckan helt. Här kommer vinnarna.


Är du en av de lyckliga vinnarna maila på adress:
bokhunger@live.se


- Vinnaren av en egen Paddington nalle samt en Paddington sparbössa allt från Fina små ting - inredning och presenter är: Anna på Grönkulla "Min favorit blir nog sparbössan ändå fast muggarna var också fina."


- Vinnaren av broderikorten från Broderistugan med Paddington är: Josefine
" jag vill vara med och tävla! Vill vinna korten för att de väckte så mycket minnen för mig. Hade en Paddington bok när jag var liten, vilket jag helt hade glömt bort. Så att skicka de korten hade känts väldigt kul! Hade såklart behållt ett själv med... :)"

Färskpressat - 40 juicer för ett gott liv

Färskpressat - 40 juicer för ett gott liv

Trenden med uppiggande juicer har nått Sverige. Med boken Färskpressat – 40 juicer för ett gott liv (Ica Bokförlag) kan även du prova på trenden. Här finns 40 uppiggande och nyttiga juicer som du lätt kan göra själv. Juicerna är rika på vitaminer, antioxidanter och mineraler. I boken ser man hur juicerna kan varieras. Genom att tillsätta chilli eller ingefära blir juicen kryddigare. För den hälsomedvetna kan man tillsätta torkat vetegräs, granatäppelkärnor eller bipollen. Allternativen är många. Men ser man till att ha rikligt med frukt hemma kan man alltid göra en juice. Det är faktiskt så att så gott som alla frukter, bär, grönsaker och rotfrukter går att pressa. Med denna bok kan du lätt göra din egen ”energy booster”. Kanske ska jag prova att göra en? Det kan man behöva under denna årstid.

Bulle, burgare, biff - en kokbok om färs

Bulle, burgare, biff

I boken Bulle, burgare, biff - en kokbok om färs (Ica Bokförlag) finns klassiska recept samlade med nya spännande. Författaren Tobias Holmberg är kock och matskribent. Tidigare har han tillsammans med Linda Skugge gett ut boken, Mamma, jag är hungrig!Köttfärs är en populär råvara. Här hemma används den ofta. Därför är en sån här kokbok så användbar. Man kan aldrig få för få recept med köttfärs, så man kan variera sig. Här finns recept på nötfärs, kalvfärs, lammfärs, fläskfärs, viltfärs, kycklingfärs mm. Men även vegetariska och fiskfärs alternativ finns. Kul!

Baka surdegsbröd

Baka surdegsbröd

Det är nyttigt med surdegsbröd. De har lång hållbarhet och lågt GI-värde. Det behöver inte vara så komplicerat att baka sitt eget surdegsbröd. Det som är viktigt är framförhållning. Baka surdegsbröd (Ica Bokförlag) är din guide för att lyckas med surdegsbröd. Här beskrivs precis hur du ska gå till väga för att lyckas med ditt eget surdegsbröd. Du får lära dig att göra surdegar på råg, vete, dinkel, havre, potatis, linser och vildjäst. Här finns recept på ljusa och mörka matbröd, på knäckebröd och även söta surdegsbröd.


Boken känns som en heltäckande beskrivning till ”surdegsbrödens värld” . Fotografierna är vackra och får det att vattnas i munnen.Baka med barn

Baka med barnAtt baka med barn är härligt. Barnen blir stolta över det de gjort samtidigt som man får en rolig stund tillsammans. Boken Baka med barn (Ica Bokförlag) av Camilla Pérez och Lisa Flodin tar fasta på barns glädje i köket.


Bokens recept är tydliga och gör det enkelt att släppa in barnen i köket. Recepten är tydliga. Inga förkunskaper behövs. Här finns både matbröd och kaffebröd, allt illustrerat med inspirerande och pedagogiska bilder. Här finns recept till : Grov baguette, Äppelbullar, Fruktbröd, Nyttiga gifflar, Limpa, Farmors frallor, Kolasnitt, Kanelbullar, Knäckebröd, Tårtor och mycket mer. Min äldsta dotter är 9 år. Jag tror att hon skulle tycka att det här var en jätte rolig bok. Genom att den är så tydlig skulle hon nog klara sig långt på egen hand och det skulle hon tycka var jätte kul.Familjens hälsokokbok Lagom nyttig vardagsmat


Jacob Wismar är författaren till boken Familjens Hälsokokbok – Lagom nyttig vardagsmat (Bonnier Fakta) Jacob driver flera restauranger och är känd som ”hälsokocken”. I den här kokboken har han samlat 200 recept från hans egen familjevardag. Jacob har tidigare kommit ut med boken Jacobs hälsokök - mat på en kvart med familijemetoden.Jacobs grundtanke är att mat ska vara riktig och hemlagad, det ska vara mycket frukt och grönsaker och det ska vara lagom nyttigt. En annan av hans grundtankar är att ge maten tid och utrymme. Låta matlagningen bli en stund för samvaro.Den här boken är fylld av inspiration, vackra bilder och goda recept. Jag är övertygad om att Ni precis som jag kommer att bli inspirerad. Känna att Ni vill göra matlagningen och måltiderna till en speciell stund tillsammans med familjen. Varför inte prova att göra Lax med fänkåls- och melonsallad, Matig Ceasarsallad, Rostbiffsallad med äpple vitkål och currydip och mycket mer.

Vardagsfest: njutning hela veckan

Vardagsfest : njutning hela veckan

Vardagsfest: njutning hela veckan (Semic Bokförlag) är en receptsamling för den som vill sätta guldkant på vardagen. Författaren Jens Linder är en omtyckt och välkänd kokboksförfattare och kock. Här delar han med sig av recept för en njutbarare vardagsmat.Här finns recept för picknick i vardagsrummet, torsdagsmys, Amerikans 50-talsmiddag, romantisk överraskning, knytis med grannarna, bärkalas, tröstmys och mycket mer. Dessutom innehåller boken personliga tips på sätt att förhöja vardagen. En rolig och spännande kokbok.Skönt stickat

Skönt stickat

Skönt stickat (Ica Bokförlag) är skriven av Eva Wincent. Boken är fylld av fina och användbara mönster till stickade plagg. Mössor, halsdukar, sjalar, muddar, vantar, sockor och benvärmare. Det finns ett brett urval av olika modeller. Det är en av bokens stora fördelar. För det är inte alltid det finns så många olika modeller i liknande mönsterböcker. Alla modellerna är illustrerade med bilder och tydliga beskrivningar. Allt känns modernt och snyggt. En väldigt användbar bok med cirka 50 olika mönster. Rekommenderas!

Galen i garn: virka sticka dekoreraGalen i garn: Virka sticka dekorera


Det är inte alla hobbyböcker som har förmågan att verkligen inspirerar mig, slita tag i mig och väcka min skaparlust. Men ibland händer det. (Eller ganska ofta) Boken
Galen i garn: virka sticka dekorerar (Semic Bokförlag) är precis en sådan bok. Bokens författarinnor Susanna Zake och Sania Hedengren delar med sig av sina roliga och många gånger fantasifulla projekt. Det här är en bok som passar både nybörjaren och den mer vana. Här samlas de berömda mormorsrutorna, stickade plädar, stickad kudde, sittpuffar, mattor och mycket mer. Allt känns inspirerande och kul, färgglatt och med en blandning av humor och stilfullhet. Det här är en kul och fin stickbok.

TÄVLA OCH VINN: PaddingtonLördag förmiddag. Passa på att delta i lite roliga tävlingar innan NI möter dagen. Än kan Ni delta i mina 2 fina Paddington tävlingar. På söndag kl. 24.00 avgörs vinnarna.


Du hittar tävlingarna HÄR och HÄR.
Tävlingarna avslutade!
                                              Broderistugan

   Sticka till småtting

Sticka till småtting

En ljuvlig bok för den som vill sticka till sina små är den nysläppta boken Sticka till småtting (Dialogos Förlag) Författaren till boken heter Camilla Skorup. I denna bok har hon satt ihop mönster till klassiska och tidlösa stickade modeller för barn i åldern 0-6 år. Camilla är utbildad väv- och textillärare och arbetar som textilkonstnär och pedagog. I den här boken har hon varvat traditionella tekniker och mönster och anpassat de till modern stil.Boken innehåller tydliga beskrivningar och fina bilder. Jag gillar att gamla mönster plockats upp. Det blir väldigt lyckat och roligt. Här finns många fina mönster till tröjor, mössor, sockor och vantar. Här finns Bohuströjan, frygisk mössa, rutmönstrad tröja, lovikkavantar och mycket mer.

Personlig babyfilt från Pladd.netDet damp ned ett paket från
Pladd.net. Paketet innehöll min personliga babyfilt. Filten visade sig vara helt underbar och i mjukaste material. Därför är jag extra glad att jag just nu har en rabattkod ifall Ni vill beställa en egen filt. Filten är perfekt både som present och till ditt eget barn.

Canvas tavla
(Bilden är tagen under en av våra resor till Medelhavet)Det kom ett paket från
Sumopix. Paketet innehöll min Canvas tavla. Jag blev glatt överraskad. Kvaliten var riktigt bra, färgerna fint återgivna och leveransen var snabb. Därför är jag extra glad att jag just nu har en pågående tävling där Ni som är mina läsare kan vinna en egen Canvas tavla från Sumopix.Du hittar tävlingen
här.
foto på lærred  mosaik på lærredPersonlig saga från Sagoborgen
Jag väntar på en personlig saga från Sagoborgen till min son. Det ska bli spännande att se hur den ser ut.

 

Kundbutik

TÄVLA OCH VINN: Underbart Kakfat från Kid's Concept.
Jag har nöjet att i samarbete med O-Råsa hålla en tävling där en lycklig vinnare vinner ett underbara kakfatet från
Kid's Concept. En underbar leksak för de små som både är dekorativ och rolig. Fatet är handmålat i ljusrosa och mörkrosa med en krona på toppen. Mått: 24*20 cm. (Bakelserna ingår inte)

 

 För att delta i tävlingen:

 

  • Länka till tävlingen med bild på din blogg.

  • Berätta varför just du vill vinna och lämna en kommentar under detta inlägg.

  • För en extra tävlingslott, lägg till mig på bloglovin.

 

 
TÄVLINGEN AVSLUTAS 31 OKTOBER 2010

     
    O-Råsa

Vinnarna i Mumin tävlingarna


Vinnarna av Muminböckerna är:- Boken Hur gick det sen? : boken om Mymlan, Mumintrollet och lilla My vinner Sanna

"Jag är gärna med och tävlar och min bästa Mummin bok är "Prinsessan Snorkfröken" som jag ofta fick höra som barn och har kvar i bokhyllan än i dag att läsa för min dotter."


- Böckerna Mumins lilla bok om ord och Var är lilla My? vinner Emelie, mamma till Elliott o gravid med nr2


"Författaren heter Tove Jansson"
Maila mig Er adress:
bokhunger@live.se Så kommer Era vinster snart.
Sy enkelt med vävda tyger och Sy nytt av gamla skjortor.


Sy nytt av gamla skjortor Sy enkelt med vävda tygerTvå fina inspirationsböcker för den som gillar eller vill börja sy är,
Sy enkelt med vävda tyger och Sy nytt av gamla skjortor.Sy enkelt med vävda tyger (Berghs Bokförlag) är skriven av Anna Hörling. Det är både enkelt och roligt att sy och i den här boken används bara de enklaste sömmarna, raksöm och sicksack. Alla modellerna är konstruerade med några få och enkla sömmar. Boken visar hur du enkelt kan skapa ett förkläde, axelväska, necessär, omlottkjol, kuddfodral, strandkasse mm. Och bäst av allt – det är enkelt och går snabbt.Sy nytt av gamla skjortor (Berghs Bokförlag) är också skriven av Anna Hörling. Det är roligt och enkelt att förvandla gamla plagg som man tröttnat på. Därför bygger den här boken på idén att återanvända de vackra tygerna i gamla skjortor. Du kan göra massor av spännande saker av gamla skjortor. Återanvänd redan sydda detaljer, kombinera tyger och våga prova dig fram. I den här boken får du inspiration och mönster till att sätta igång. Här finns mönster till sjalett, babylakan, rynkad blus, mobilväska, kuddfodral, linne, kjol och mycket mer. Det är bara att sätta igång och leta efter tyg för att börja skapa.

Vantar - 14 stickade modeller

Vantar : 14 stickade modeller

Jag har tidigare tipsat om två fina böcker i samma serie som denna. Böckerna Strumpor och sockor - 12 stickade och virkade modeller (Berghs Bokförlag)samt Mössor – 14 stickade och virkade modeller (Berghs Bokförlag). Serien har nu utökats med Vantar – 14 stickade modeller (Berghs Bokförlag). Precis som i de andra böckerna finns här tydliga beskrivningar och fina färgfoton. Här finns vantar som passar både till vuxna och barn. Vantar i olika stilar och färger. Låt dig inspireras!Kanelbullar och annat nybakat

Kanelbullar och annat nybakat

Lagom till Kanelbullens dag utkom Kristina Eriksson med en spännande bok om vårt älskade bakverk – kanelbullen. Doften av nygräddade kanelbullar väcker minnen hos de flesta som får det att vattnas i munnen. I denna underbara bok trängs recept på bullar av alla möjliga slag. Här finns mormors älskade recept men också nya spännande varianter. Här finns långpannebröd, gifflar, hastbullar, kransar och mycket mer.Kanelbullar och annat nybakat ( Semic Bokförlag) är en härlig och vacker bok. En guldgruva för kanelbulleälskaren.

Kärleksmums 101 söta favoriter


Ett riktigt bra boktips är Kärleksmums 101 söta favoriter (Semic Bokförlag) Boken är estetiskt tilltalande med mysiga och hemtrevliga bilder. Dessutom bjuder boken på inte mindre än 101 smarriga recept på godsaker.Här finns alla möjliga recept på gottesaker. Bakverk, efterrätter, glassar och julgodis. Här finns så mycket smarrigt och inspirerande så jag tror jag skyndar mig att lägga undan boken innan jag vill sätta igång att baka vartenda recept genast.Författarna till boken, Emma Hamberg och Anette Rosvall, har gjort en fullträff tycker jag. Köp boken!Min sista Paddington favorit för denna vecka

Paddington skriver en lista över allt som är bra med att vara en björn och att bo hos familjen Brown .Listan blir så lång att han snart får slut på papper. Då inser han att han glömt det bästa av allt. Nämligen trädgården. Till Paddingtons lycka tycker familjen Brown att Paddington ska få sin egen täppa i trädgården. Paddington börjar planera. Köper en trädgårdsbok och frön. Fast allt går inte riktigt som det är tänkt. Men slutet gott allting gott.

Även denna bok är en underbar bok att lägga till samlingen!

Tävlingar Mumin
Imorgon avlslutas 2 tävlingar. Har du inte anmält dig - anmäl dig genast!


Du hittar tävlingarna
HÄR och HÄR.Alla kan delta. Det går utmärkt att delta i båda tävlingarna.Tävlingen avslutad!

Mumin - Var är lilla My     Mumins lilla bok om ord  Hur gick det sen? : boken om Mymlan, Mumintrollet och lilla My

Paddington får en julklapp


Paddington får en julklapp

Från samma utgivning (B/Wahlströms) kommer även Paddington får en julklapp. Även den är en nyutgåva från 2009 där originaltexten är skriven av Michael Bond. Sagan passar barn i åldern 3-6 år.


Det här är en riktigt mysig julsaga. Jag rekommenderar Er att läsa den för Era små. Jag kommer att spara den för att ta fram och läsa för mina små i december.


Paddington beslutar sig för att ta med familjen Brown till varuhusest för att träffa jultomten. Paddinton är entusiastisk och berättar att man både kan besöka tomteverkstan och åka släde genom Vinterlandet på varuhuset. Paddinton har sparat sin veckopeng flera veckor för att kunna få ett riktigt juläventyr. Men som ofta blir det inte riktigt som Paddinton tänkt sig.

Paddington - boken om björnen från Peru

B/Whalströms Bokförlag har under 2009 och 2010 gett ut en serie med Paddingtonböcker för barn i ålder 3-6 år.

Paddington – boken om björnen från Peru handlar precis som boken Kalla mig Paddington om när Paddington för första gången mötte familjen Brown. Fast här är historien anpassad för de lite mindre barnen. 


Herr och Fru Brown träffade Paddington för första gången på Paddingtonstationen. Paret Brown skulle möta sin dotter då de fick syn på något litet och lurvigt - Paddington. Paddington satt på en gammal resväska. När de kom fram till honom lyfte han artigt på hatten. Det här är början på en lång vänskap mellan paret Brown och björnen Paddington.


Läs denna bok för de minsta! Och Kalla mig Paddington för de äldre barnen.

Webbshopping


Internetshopping är vanligt idag. Jag handlar också mycket på internet. Mer än vad jag trodde att jag skulle göra för bara ett år sedan. Jag har upptäckt fördelarna med webbshopping.

Det finns tre stora fördelar tycker jag. För det första – ökat utbud. Plötsligt får man tillgång till alla produkter och de flesta affärer. Att man saknar utbud i sitt närområde spelar inte längre någon roll. För det andra – slippa stressa. Handlar jag i webbshoppar kan jag själv välja när det passar mig att leta efter prylar. Jag behöver inte längre styras av butikernas öppettider och på så vis kan jag välja tillfällen när jag i lugn och ro kan titta runt efter det jag söker. Exempelvis när barnen sover. För det sista – priset. Jag har faktiskt märkt att produkterna många gånger är lite billigare i webbshopparna, än vad man kan hitta de för i butikerna.


Idag har jag provat att köpa det mesta via nätet. Barnkläder i mängder, inredningsprylar, smycken, leksaker och roliga presenter som jag aldrig skulle ha hittat på hemmaplan. Jag har faktiskt ingen dålig erfarenhet från ett köp i en webbshop. Ofta går det väldigt enkelt och smidigt och paketet har kommit hem till mig förvånansvärt fort. Nu när vi går mot jul kommer jag garanterat att ”klicka hem” en hel del julklappar. Allt för att slippa julstressen. Det gjorde jag förra julen också och det underlättade mycket. Så så blir det i år också.

Paddington broderi

Roligt är det med trevlig post. Dessa 2 broderiset med Paddington damp ner i brevlådan i dag. De kommer från Broderistugan. Det ska bli roligt att börja med dem. Visar resultatet senare.

Du har väl inte missat min tävlingen där du kan vinna ett eget broderiset med Paddington från Broderistugan. Du hittar tävligen
här. Tävlingen avslutad!

10% rabatt hos Pledd.net


Avslutade precis en tävling där Ni hade möjlighet att vinna ett presentkort hos Pledd.net. En butik som säljer underbara babyfiltar. Nu har jag nöjet att meddela Er att Ni som mina läsare får 10% rabatt hos dem.

Så nu kan även Ni som inte vann investera i en egen babyfilt! Eller varför inte köpa en personlig babyfilt och ge bort i julklapp!


Uppge följande rabattkod vid beställning: bokhunger@live.se
Koden är giltig fram till:
31.12.2010 

 

TÄVLA OCH VINN: Presentkort för fotoprodukter hos Sumopix

I samarbete med SUMOpix.com lanserar jag här en tävling, där du kan vinna ett presentkort på 300 kronor för fotoprodukter från SUMOpix. Där kan du beställa canvastavlor
  i alla former och storlekar för ett bra pris. En personlig canvastavla är en underbar present både till dig själv och dina nära och kära!Alla kan delta i tävlingen!


Du deltar genom att besvara frågan: Vilken är den minsta storleken på deras canvastavlor?


1 chans att vinna

Skriv en kommentar med svaret på frågan.

3 chanser att vinna
Skriv information om tävlingen och sumopix på Facebook

5 chanser att vinna
Skriv information om tävlingen på din egen blogg med länkar till både
tävlingan och sumopix


Skriv hur många lotter ni har i kommentaren!Tävlingen kommer att avslutas 20 Oktober 2010


Lycka till!

Kalla mig Paddington : den första boken om björnen från mörkaste Peru

Den första boken om den lilla olycksfågeln Paddington heter Kalla mig Paddingon. Den är skriven av Michael Bond. 1958 släpptes boken för första gången. 2009 släpptes den i en exklusiv nyutgåva (B/Wahlströms)Jag förstår varför Paddington fortfarande är aktuell – drygt 50 år senare. Paddington är bara för härlig med sin optimism mot världen. I den här boken får man läsa hur allt började. Hur det gick till när Paddington kom till London och mötte familjen Brown. Boken passar barn i åldern 6-9 år. Men även yngre barn kan ha nöje av boken. Då får man ta kortare lässtunder bara.Så här började det alltså. Herr och Fru Brown stod på Paddinton stationen och väntade på sin flicka. Plötsligt fick de syn på en ensam liten björn. Den lilla luddiga figuren satt på en gammal resväska och runt sin hals hade han en lapp. Björnen berättade att han är en ovanlig liten björn och att han kommit med båt från Peru. ”Men tala inte om det för någon! Jag är en fripassagerare.” På lappen runt halsen stod det ”Var snäll och ta hand om den här björnen” När paret Brown fått klart för sig att björnen var helt ensam bestämde de att han skulle följa med dem hem. Björnen fick namnet Paddington efter stationen där de hittade honom. Efter det följer flera äventyr med Paddington och familjen Browns liv blir aldrig mer detsamma.

TÄVLA OCH VINN: Paddingtonkort från BroderistuganNu startar en tävling med fina Paddingtonkort för den pysselsugna. I samarbete med Broderistugan lottar jag ut 1 sett kort (5-pack) med Paddington. (Se bild) De broderas med korsstygn och efterstygn på vit miniaida (7 rutor/cm) med DMC moulinégarn. Röda kort och kuvert medföljer. Storlek 9x13 cm.För att delta i tävlingen:


-Berätta varför du vil vinna tävlingen.
-Lämna en kommentar under detta inlägg.
-Länka till tävlingen med bild på din blogg. Har du ingen blogg, tipsa 7 vänner.
TÄVLINGEN AVSLUTAS 17 OKTOBER 2010Tävlingen avslutad!Broderistugan

Michael Bond och Paddington
Julafton 1956 befann sig Michael Bond, kameraman vid BBC, på ett stort varuhus i London. Då såg han en liten nallebjörn som blivit ensam kvar på en hylla med leksaker. Han tyckte synd om den och köpte den som julklapp åt sin hustru. Rätt snart fick den namnet Paddington efter tågstationen i området där de bodde och på skoj började Michael Bond skriva korta berättelser om den lilla björnen. År 1958 hade han sin första bok färdig - ”
Kalla mig Paddington”. Den skulle följas av många många fler” Och drygt 50 år senare fortsätter björnen Paddington att roa stora som små Världen över.

Massa vinnare


Jag har lovat att vinnarna av Dvd-filmerna ska komma. Här är de...


Vinnarna av Tingeling och älvornas hemlighet är:
-Hundöra
-Carolina
-Agnes


Vinnarna av CAMP ROCK 2 - THE FINAL JAM är:
-Sanna
-Theresa
-helena


Maila mig Er adress på mail: bokhunger@live.se

Casinosidan
Casinosidan
är en spelsida som länkar till andra spelsidor på nätet och fungerar på så vis som en guide över internetspel. Det har blivit väldigt populärt med internetspel. Och sidor erbjuder chanser till stora vinster. Visst kan man ha lyckan på sin sida. Men man ska vara försiktig. Därför kan det vara bra att ha en guide om man vill pröva lyckan och börja spela på internetspel. Spel som du kan spela på internet är Roulette, Black Jack, Casino, Jack Vegas mm.
Roulette är det mest klassiska och äldsta Casinospelet. Jag blev förvånad då jag fick höra att det faktiskt funnits ända sedan 1700-talet. Men det var först i slutet av 1700-talet som spelet tog den form det har idag.


Jag har varit på Casino under någon semester och vunnit lite grann. Men det har inte varit tal om några stora summor för min del. Det jag gillar med Casinosidan är att de har en tio-i-topplista över bästa online casinon. Listan är enligt vad de tycker. På sidan finns även annan information som kan vara bra att ha om man vill prova på nätspel. Här kan man läsa om online casinon och andra spel på nätet, recensioner, frågor och svar, regler, strategier och guider till de olika spelen.


Har du varit på Casino någon gång? Skulle du vilja besöka ett Casino eller prova spela på nätet?

TÄVLA OCH VINN: PADDINGTON SETT


I samarbete med nätbutiken Fina Små Ting - Inredning och presenter startar jag nu en tävling där 1 vinnare kommer att vinna ett Paddington kitt till ett värde av 198:-Vinsten innehåller 1 Paddington nalle (16 cm) och 1 Paddington sparbössa.Underbara priser! Jag tycker att Ni alla ska passa på att delta.För att delta vill jag att du:


-Besöker 
Fina Små Ting - Inredning och presenter. Berätta vilken av Paddinton sakerna du tycker bäst om.
-Länka till tävlingen och använd en bild i din blogg. Har du ingen blogg tipsa 7 vänner.
-Lämna en kommentar under detta inlägg.TÄVLINGEN AVSLUTAS 17 OKTOBER.Är du sugen på att köpa egna Paddington saker besök http://www.finasmating.se/. Butiken är väl värt ett besök!Tävlingen avslutad!
StandardBasic

Vinnare


En hel del vinnare har utsetts. Är du en av dem. Kontakta mig på: bokhunger@live.se 

Vinnaren av:

-Personlig sagobok -
Ulrika Slottner
"Hoppas på tur att vinna Ballerina Princess till min prinsessa Isabella!"

-Presentkort från www.plad.se - Olelsi/ Nettan
"Jag skulle gärna vilja ha den röda pläden med namn osv på, jättefin. Hoppas nu på presntkortet på 500:- en fin gåva till min tös Ingrid."

-LIBRO PRODUKTER. Carola, Per Johansson, Louise


Vinnarna av DVD-filmerna utses ikväll!

Paddington Bear skrivset

Det damp ned ett paket till mig ifrån Fina små ting – Inredning & Presenter. Paketet innehöll ett underbart skrivset med Paddington. Det är inte så lätt att hitta saker med Paddington men den här webbbutiken har många produkter med Paddington samt massor av andra fina saker. Jag rekommenderar Er ett besök hos dem. Du hittar dem här. Trevlig butik och snabbt och enkelt får man hem det man köpt. Jag har en rolig nyhet till Er. Imorgon dyker det upp en tävling i samarbete med Fina små ting – Inredning och Presenter. Kan Ni gissa vad Ni kommer att ha möjlighet att vinna?


(Paddington skrivset finns att köpa för 99:- hos Fina små ting – Inredning & Presenter)
StandardBasic

Kloka råd för hem och trädgård
Kloka råd för hem och trädgård
(Semic Bokförlag) är faktiskt inte bara en bok för de som nyss flyttat hemifrån. Här finns smarta tips som de flesta kan ha användning av. Jag blev förvånad över alla smarta tips som boken rymmer. Boken är roligare än vad man kan tro efter att bara sett omslaget. Här finns smarta tips för förvarning i hallen, vardagsrummet, sovrummet och köket. Tips för köksredskapen och matlagning. Boken rymmer också tips för klädvård, städning och fläckar. Som avslutning får man även en rad av tips för trädgården. En praktiskt liten handbok helt enkelt!

 

Möten med det okända

Tror du på det okända? I den här boken berättar Clas Svahn om märkliga möten med det okända. Möten som skett i Sverige och resten av världen. Clas har tidigare gett ut böcker med samma tema. Det okända, Sekter och hemliga sällskap, Stora boken om naturfenomen och Berättelser om det okända är hans tidigare böcker.


I boken Möten med det okända (Semic Bokförlag) berättar han om allt från spöken till utomjordingar. En intressent bok för den som fascineras av sådant. Läs i det fallet! För mig blev det dock ingen favoritbok.

Personliga sagoböcker från Sagobella.seDet damp ned ett roligt paket i brevlådan i fredags. Ett paket från Sagobella.se. Du hittar deras butik här. Paketet innehöll två personliga sagoböcker, Batman och Den lilla sjöjungfrun.


När man köper personliga sagoböcker från Sagobella.se kan man lägga till barnets namn, ort, ett par vänner och en personlig hälsning. Allt detta vävs in i historien och blir väldigt lyckat. Jag har aldrig tidigare läst någon personlig sagobok. Jag ser fram emot att läsa fler varianter. Den här varianten rekommenderar jag. Fina bilder och många personliga detaljer att välja till.Imorgon avslutas min tävling där du kan vinna en sagobok från Sagobella.se Passa på att delta. Tävlingen avslutad!
Personliga barnböcker
Personlig brodyr barn - Sagobella
Personliga barnböcker, Personlig brodyr, Sång-CD med barnets namn, Personliga nappar

TävlingarJag passar på att påminna Er om mina 3  tävlingar som slutar imorgon. Har Ni inte anmält Er,
så skynda Er att anmäla Er!Följande tävlingar avslutas imorgon kl. 24.00. 

1. TÄVLA OCH VINN: Personlig barnbok. Du hittar tävlingen
här.

2. TÄVLA OCH VINN: presentkort från
www.plad.se. Du hittar tävlingen här.

3. TÄVLA OCH VINN: LIBRO PRODUKTER. Du hittar tävlingen
här. TÄVLINGARNA AVSLUTADE!
 Katten Gustav (Garfield)

Författarintervju - Annika Messing Virkverket

Annika Messing driver bloggen Virkverket. En fantastisk blogg med en blandning av vardag och virkning. Annika är aktuell med sin nysläppta bok, Välkommen till Virkligheten. I den kan man se ett urval av Annikas  underbara virkmönster. Läs min recension av boken här. Jag var nyfiken på att få veta mer om människan bakom min nya favoritbok, så jag har även ställt några frågor till Annika.


Hur länge har du virkat?

Det var på högstadiet jag kom på hur kul det var att virka, men då var det mest grytlappar och dukar som gällde. Inte för att jag ville ha dem, men det var ju så kul att göra dem. Efter många års paus kom jag sedan för 3–4 år sedan på att jag skulle prova att virka igen. Jag sökte på virkning på nätet och upptäckte något för mig helt nytt – virkade djur, kakor, saker… och så var jag fast.


Hur kom du på att du ville göra en virkbok?

Jag jobbar som grafisk formgivare och har i flera år varit sugen på att göra en bok, men jag visste bara inte vad den skulle handla om. Och att jag själv skulle vara författaren hade jag inte riktigt tänkt på. Men när jag kommit igång med mitt figurvirkande började folk säga till mig att jag borde göra en bok och ju mer jag tänkte på det, desto bättre framstod idén.


Hur lång tid har det tagit dig att göra boken?

Från det att tanken på en bok började gro, till att jag lämnade den  till tryck, tog det två år. Men jag har inte stressat en enda gång, utan tagit det lite pö om pö. I början virkade jag nya figurer, efter ett tag kom jag igång med att skissa på den grafiska formen, men det gick lite trögt och jag väntade på att få bättre idéer. Jag ville inte heller visa någonting för förlag, innan jag själv var nöjd. Jag fotograferade någon figur då och då, tog dem med mig hit och dit och fotade till exempel i New York, i Dalarna och på Sicilien. Plötsligt fick jag idén att göra som små annonser eller anslag till varje kapitel; robotarna gör reklam för sin verkstad, prinsessan har satt in en kontaktannons osv. Då lossnade det och jag gjorde klart ett antal uppslag som jag skickade till förlag. Jag fick napp direkt hos Ordalaget, som ville att boken skulle komma ut denna höst, vilket gjorde att jag hade flera månader på mig att
lugnt göra klart den. Nu i efterhand önskar jag att jag hade skrivit upp all tid, så att jag kunde summera hur länge jag jobbat. Jag vet bara att det är många, många timmar. Men roligt har det varit precis hela tiden (förutom kanske just vid det maniska korrläsandet). 
Vad gör du när du inte virkar?

Prioritet ett är att vara med familjen och lilla sonen. Mellan detta och jobbet, fantiserar jag om alla kreativa projekt jag ska hinna med någon annan gång. Sy lite kanske, hålla på med keramik, illustrera… Och så tycker vi om att resa i den här familjen.


Vilken är din favoritfigur i boken?

Krokodilen kanske.


Har du några planer på en till bok?

Inga konkreta planer finns. Vi får se hur det går för den första boken och om jag får lust och möjlighet att göra en till. Det vore kul, men det tar samtidigt mycket tid från andra intressen.


Fortsätter du att göra nya mönster hela tiden?

Jag gör något då och då och vissa lägger jag ut på bloggen. Jag tycker inte att det är så kul att virka efter mönster, utan hittar hellre på egna.


Var får du din inspiration ifrån?

Det är en jättesvår fråga. Jag gillar att titta på bloggar med fina foton och illustrationer och tycker om snygga prylar och mönster, mycket retro. Men när det gäller de virkade figurerna... jag vet inte, de bara kommer.


Vilket är ditt bästa tips till alla som kämpar med att lära sig virka?

Skaffa en bok med pedagogiska bilder, eller kolla på Youtube, där finns filmer där man kan lära sig olika maskor. Sen är det bara att öva. Använd ett bomullsgarn som inte delar sig. Det ser kanske ojämnt och tokigt ut först, men när man börjar känna sig bekväm med att hålla i virkningen så blir också resultatet bättre.


Tips: Glöm inte att besöka Annikas blogg, Virkverket. Du hittar den här.

Text: Bokhunger
Bild: Annika Messing

Välkommen till Virkligheten - Annika Messing

Jag har hittat min absoluta favorit bland utbudet av virkböcker, Välkommen till Virkligheten (Ordalaget Bokförlag) Annika Messing driver den populära virkbloggen, Virkverket. Nu har hon också gett ut den här fantastiska boken. Boken är fylld med mönster till 27 figurer att virka. Det finns även en virkskola för den som behöver bättra på sina kunskaper.


Anledning till att det här blev min favorit bland virkböckerna är figurerna. De är helt fantastiska, hela bunten. Såna jag skulle vilja pryda mina barns rum med och såna jag vill att de ska få leka med. Alla figurerna har något visst och är fyllda med charm och fantasifullhet. Här kan man finna mönster till upphittade dinosaurier, romantisk prinsessa, mysslokar, husvagnsekipage, rävar, prinsessbakelser och mycket mer. Dessutom är alla skapelserna fotograferade i olika spännande miljöer, i Sverige och utanför Sveriges gränser.


Det här är en bok att köpa. Som present eller till dig själv. För att titta i eller för att skapa efter.


Du hittar Annikas blogg
Virkverket här.


Titel: Välkommen till Virkligheten
Författare: Annika Messing
Förlag: Ordalaget
Utgiven: 201009